Veckans kulturfråga v.17 2023

Den här och förra vecka har jag gått utbildning i Lund och det inspirerar till veckans kulturfråga. Mycket skånska har det blivit under kursens gång och eftersom den handlar om skönlitteratur och högläsning har det också blivit mycket kultur på skånska om än inte just skånsk kultur. Sådan vill jag dock att ni tipsar om idag.

Vilken kultur med skånsk koppling kan du tipsa om?

Lund som universitetsstad står i centrum i Mattias Edvardssons bok En nästan sann historia, där huvudpersonen går en skrivarkurs. Jag gillar alla Edvardssons böcker och de flesta utspelar sig dessutom i Skåne, men det här är nog hans bästa ändå.

Även Joakim Zanders Ett ärligt liv utspelar sig i Lund. Vi får följa en ung juridikstudent som träffar en kvinna som introducerar honom till en annorlunda grupp människor som kommer att förändra hans liv rejält.

Maria Maunsbachs Lucky Lada och jag handlar om en ung kvinna som råkar vara författare. Hon åker hem till jul och planerar att gå på hemvändarkvällen på Lucky Lada. Medan hon förbereder sig minns hon sin uppväxt och sina vänner. En fantastisk bok som jag rekommenderar som ljudbok.

Tunna blå linjen handlar om poliser i Malmö och visar en, som det verkar, realistisk vardag. Första säsongen var fantastisk. Andra helt okej.

Timbuktu, eller Jason Diakité, är en musiker jag tycker om. En av favoritlåtarna är Resten av ditt liv som har en hlt briljant text.

5 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.17 2023”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: