The Crown säsong 2

När drottning Elisabeth II lämnade världen i september bestämde jag mig för att ge serien The Crown en ny chans. Efter att flera gånger ha kämpat mig igenom avsnitt i den första säsongen hade jag gett upp, men det faktum att så många sett och hyllat gjorde att jag försökte igen. Den har gången med säsong 2. Det är trots allt så att jag fascineras av Elisabeth II och dessutom är jag historieintresserad. I The Crown får vi se premiärministrar och presidenter besöka Buckingham Palace och det är definitivt intressant.

När Elisabeth föddes in i den brittiska kungafamiljen 1926 var det inte som blivande drottning. Hennes farfar George V var kung och tronföljaren hennes farbror Edward. När Edward blev kung 1936 var Elizabeth visserligen inte som vilket barn som helst, men när han abdikerade i december samma år för att kunna gifta sig med Wallis Simpson blev hans bror George kung och Elizabeth tronföljare. Plikten framför allt verkar helt klart vara något Elizabeth lever efter.

Mycket är intressant i de två första säsongerna då Claire Foy spelar drottningen. Vi får uppleva andra världskriget då Edward och hans fru Wallis var minst sagt Hitler-vänliga. Vad hade hänt om han suttit kvar på tronen? Jag visste inte heller att prins Philip, Elizabeths make föddes som prins Philippos av Grekland och Danmark och att hans systrar var gifta med tyska nazister. När Philip gifte sig med Elizabeth 1947 var systrarna inte inbjudna. De avsnitt i säsong två som handlar om Philips och hans son Charles tid på samma internatskola är extra gripande. Då får vi också veta mer om Philips systrar och då främst hans favoritsyster Cecilie som dör i en flygolycka tillsammans med sin make och deras barn.

Det tog ett tag att ta sig igenom säsong som ni märker och i säsong 3 har jag fastnat totalt, då jag har svårt för de nya skådespelarna som gestaltar Elizabeth och Philip. Egentligen älskar jag ju Olivia Colman och jag är därför säker på att jag vänjer mig, men jag har svårare för Tobias Menzies som Philip. Däremot är jag mycket förtjust i Helena Bonham Carter som prinsessan Margaret. Hon är som alltid lysande. Kanske tittar vidare i maklig takt, för visst är det en snygg och välgjord serie. Riktigt känslomässigt engagerad blir jag dock inte.


Om serien

The Crown, säsong 2, (2017)

Serien består av 6 säsonger, släppta 2016-2023

Skapad av Peter Morgan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: