Händelser vid vatten

Jag har tänkt läsa Kerstin Ekmans bok Händelser vid vatten hur länge som helst och nu blev det äntligen av. Jag visste nämligen att jag troligen aldrig skulle läsa den om jag såg tv-serien först och jag ville ju någonstans läsa. Berättelsen om Svartvattnet rör sig i två tider. I början av 70-talet då Annie kommer till det lilla samhället med sin dotter Mia. Meningen är att de ska bli mötta att Annies pojkvän Dan, men han dyker upp. Istället börjar de promenera genom skogen i sommarnatten och upptäcker två mördade människor i ett tält. Nästan 20 år senare finns händelserna fortfarande kvar i minnet och när Annie ser en man hon inte sett sedan dess väcks känslor.

Det råder ingen tvekan om att Kerstin Ekman är en skicklig författare och jag har tyckt mycket om annat jag läst av henne. Det finns delar även av Händelser vid vatten som tilltalar mig, som beskrivningarna av livet i kollektivet på Stjärnberg som jag gärna hade velat veta mer om. Själva mordet känns egentligen inte alls intressant och inte är det speciellt spännande heller. Frågan är om det inte hade varit mer intressant om boken fått förbli en roman. En roman om att försöka skapa sig ett liv utanför samhället där andra regler och normer gäller. Eftersom brottet inte intresserar mig särskilt mycket blir nutidshistorien inte heller lika intressant. Visst tycker jag om Annie och kanske framför allt läkaren Birger, som nu bor tillsammans med Annie och jag vill veta mer om dem. Karaktärerna är intressanta, faktiskt det mest intressanta i Händelser vid vatten och dem tycker jag om att följa.

Nu när jag läst är jag snart redo för tv-serien. Så snart sista avsnittet släpps på fredag sätter jag igång. Speciellt glad är jag över att få se mer av Alba August, som är en stor favorit. Jag är också nyfiken på hennes syster Asta, som jag inte sett något med tidigare. Rollistan är för övrigt full av namnkunniga skådespelare och det gör att jag misstänker att jag för en gångs skull kanske uppskattar den bättre än boken. Nu var boken verkligen inte dålig, Ekman är alltid bra, men språket och det omständliga berättandet störde mig lite. Berättelsen tog omvägar som jag tyckte var obefogade och ibland räknade jag sidorna. Med det sagt är jag glad att jag äntligen läst denna moderna klassiker. Check på den.


Om boken

Händelser vid vatten, Kerstin Ekman, Albert Bonniers förlag, (1993), 590 sidor

Copyright/fotograf: Thron Ullberg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: