Veckans kulturfråga v.5 2023

Idag är första dagen i februari och hoppet om att det finns en ljusare värld (rent vädermässigt i alla fall) lever. Om hopp och tröst handlar veckans kulturfråga, där jag vill veta vilken kultur du vänder dig till när du behöver muntras upp, få energi och må bättre. Det behöver inte vara specifika verk, utan en genre duger fint.

Vilka kulturella verk får dig att må bra?

Kommer ni ihåg tv-serien Ally McBeal där karaktärerna hade en ”theme song” som spelades när de behövde få energi och kraft. Den lite specielle advokaten John Cage sjöng till exempel Barry White i badrummet. Jag skaffade mig min egen theme song under den tiden och varje dag på bussen till jobbet lyssnade jag på It’s my life med the Animals. Musiken till Hair funkar också bra för att bli på bättre humör, liksom Håkan Hellström på högsta volym i bilen.

Jag har skrivit det förr, men få tv-program får mig att må så bra som Masterchef Australia, men det måste vara den australiensiska. Jag klarar varken den svenska eller amerikanska (finns den ens kvar?). Nu hoppas jag att någon kanal snart sänder säsong 14. När det gäller film är Fyra bröllop och en begravning en film jag sett fler gånger än jag kan räkna.

Dikter kan funka fint som uppmuntran. Ord som känns igen. Två samlingar jag ofta återkommer till är Förtöjningar av Per Wästberg och en samling kärleksdikter som han varit redaktör för. Andra akademiledamöter jag återvänder till är Jila Mossad och Tua Forsström.

8 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.5 2023”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: