Nattryttarna

Molly har just slutat grundskolan och nu ska hon börja arbeta som stalltjej på Heddesta Ridcenter. Hennes kompis Frida jobbar där redan och Molly ser fram emot att få bo tillsammans med henne och att dessutom få hålla på med det bästa hon vet hela dagarna. Ägaren Tommy uppmuntrar henne och hon får snart en plats i hopplaget. Allt är så bra som det kan vara, tills Molly märker att Tommy kan vara väl närgången. Efter en tävlingsdag vill han till exempel massera tjejerna och det är ingenting som Molly känner sig bekväm med. Ändå stannar hon kvar, dels för att hon älskar hästarna, men också för att Heddesta är det enda hem hon har. Att flytta tillbaka till sin missbrukande mamma är ingenting hon vill.

De tjejer som bor och arbetar på Heddesta är alla ganska utsatta och ensam, vilket också gör det svårare för dem att lämna och kanske lättare för Tommy att utnyttja dem. Jonas Karlsson gör ett helt otroligt porträtt av en man som verkligen är totalt dubbel till sin natur. Han är charmig och vältalig utåt, men hemma dricker han för mycket, misshandlar både barn och fru och utnyttjar tjejerna sexuellt. Molly anmäler honom till slut till polisen och får med sig två andra tjejer som också blivit utnyttjade och valt att lämna gården. Det är en stark berättelse om vad sanningen kan kosta för både offren och personerna i den anklagades närhet.

Parallellt med berättelsen om Molly får vi träffa den nu vuxna dottern Victoria, spelad av Hanna Ahrdén, som berättar sin historia för en polis. Hon gör en riktigt bra roll, men ännu mer imponerar Tehilla Blad som spelar hennes syster Agnes som vuxen. En ny bekantskap för min del, liksom Saga Samuelsson som spelar Molly. Just de trovärdiga skådespelarinsatserna höjer serien rejält och den obehagliga stämningen som skapas i serien berör mig verkligen. Jag mådde dåligt av att se vad som hände på den fiktiva hästgården och kan inte förstå hur hemskt det måste ha varit att befinna sig där på riktigt.

Nattryttarna baseras på sanna händelser om gården Eneby där Jerry Jahn och hans fru Anna drev ridskola. Jerry Jahn dog 2018 och samma år gjordes en radiodokumentär om honom om det som hände med gården. Dottern Sophie Jahn skrev boken Pappas flicka på hästgården tillsammans med Marie-Anne Knutas och boken ligger till grund för serien. I verkligheten hade hon fler än ett syskon och hon känner inte heller igen den kärlek som trots allt verkade finnas mellan hennes föräldrar. Hennes mamma Anna Bohlin har också skrivit en bok tillsammans med journalisten Ulrika Fåhraeus. Den heter Händelserna på hästgården: Familjens berättelse och dt verkar främst vara hennes berättelse som är i fokus, men även barnens röster får höras. Bohlin tycker inte att serien ger en rättvis bild av henne. Hon ser sig som ett av historiens offer, men tycker att hon framställs som ett monster.

Nattryttarna är en riktigt bra och lika hemsk serie om hur människor agerar när ondskan finns mitt ibland dem. I familjen fanns en ordnad fasad och människorna som hade sina barn på ridskolan stöttade alla Tommy när han anklagades för att ha utnyttjat de tre rideleverna. En så trevlig man kan självklart inte vara ett monster. Monster finns på andra ställen, men är absolut inte en av oss, eller?


Om serien

Nattryttarna, (2022), en säsong med 8 avsnitt

Regisserad av Molly Hartleb och Julia Lindström

Manus av Ulf Kvensler

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: