Veckans kulturfråga v.3 2023

Min bestämda uppfattning är att få böcker egentligen behöver vara mer än 300 sidor och det bästa jag vet är riktigt bra, tunna romaner. Idag vill jag ha tips på sådana, men har du någon tunnis som inte funkade alls får du gärna skriva om den också!

Vilka tunna böcker vill du lyfta fram?

Ganska ofta räknas Franz Kafkas Förvandlingen som en novell, men jag väljer att kalla den kortroman. Oavsett är det en riktigt bra bok som jag läser om med jämna mellanrum. Varje gång upptäcker jag något nytt.

Vuxna människor av Marie Aubert är en kort och intensiv berättelse om familjeförhållanden och mindre lyckade syskonrelationer. Huvudpersonen Ida är inte den mest sympatiska, men jag tar henne ändå till mitt hjärta.

Den drunknade av Therese Bohman är fantastisk. Jag tycker om allt jag läst av henne, men debuten är nog ändå bäst. Kanske för att jag inte var beredd på det täta, intensiva språket.

17 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.3 2023”

 1. Jag håller helt med dig om att de tunnare böckerna i många fall kan vara överlägsna tegelstenarna. Några av de mest berömda klassikerna är tunna böcker. Det var författare som visste när deras berättelse var färdig.

  Däremot håller jag inte med dig om Förvandlingen. Den har jag läst och förstod inte alls dess storhet. (Fast det kan i och för sig bero på mig och inte på romanen/novellen.)

  Här har jag i alla fall lyft fram fem bra tunna böcker:

  https://skrivrobert.blogspot.com/2023/01/veckans-kulturfraga-v-3-2023.html

  1. Jag tror att Förvandlingen växer mer samtal. Har haft samtal med många elever som verkligen gillat berättelsen och kopplat den till sina egna liv och andra människors utanförskap.

 2. Man kan ju hålla med om att en författare som inte arbetar med sin text och inte arbetar om den ett antal gånger får en betydligt längre text. Men det innebär ju inte att man kan bedöma kvalité på texten på antalet sidor boken har, det kan ju vara en tunn bok som ändå har en text som inte är arbetad speciellt mycket med.

  1. Absolut är det så! När jag går igenom mina favoriter är det dock väldigt många som är tunna böcker med mycket innehåll.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: