The Startup wife

I en lätt dystopisk värld som hade kunnat vara nutid eller framtid, får Asha chansen att pitcha en idé hos Utopia, ett tech företag som specialiserat sig på innovativa, digitala tjänster. Asha beger sig till Utopia tillsammans med Jules, som är hennes investerare och bästa vän till hennes man Cyrus. Den senare vet dock inte att de är där och risken är överhängande att han inte skulle gilla det.

Asha är programmerare och tjänsten hon och Jules säljer heter WAI, en ny social-media-plattform som fokuserar på livsavgörande ceremonier. Det handlar inte om religion, utan om att själv forma till exempel dop, vigselakter eller begravningar. Cyrus har redan tidigare hjälpt människor att göra precis detta och har stora kunskaper om världens religioner, men också om andra ceremonier. Nu är tanken att de som registrerar sig på plattformen både ska få råd kring livsavgörande händelser, men också hitta gemenskaper med andra.

Asha och Cyrus träffades på just en specialkonstruerad ceremoni, en begravning för Mrs Butterfield, en lärare de båda hade i Hiogh school. Till henne har Cyrus skapat en ceremoni fylld av citat från litteraturen hon undervisade om, uppläst av elever och andra som fyllde kyrkan. Det här var alltså inte första gången de sågs, men första gången på mycket länge. Cyrus försvann från skolan inför sista året och tog aldrig någon examen. Sedan dess har han funnits inom Asha och nu står han alltså framför henne igen. Två månader senare gifter de sig.

Cyrus är en fri själ och en helt ärligt ganska flummig, självlärd och självupptagen person. I kontrast är Asha en strängt uppfostrad dotter till invandrare från Bangladesh, som studerat på grad school och arbetar på Dr. Melanie Steins laboratorium med att konstruera en empatimodul i artificiella varelser. De är ett omaka par, men tillsammans med Jules skapar de något stort. Asha som programmerare och Cyrus som det karismatiska ansiktet utåt. I New York blir de en del av Utopia med allt vad det innebär. För första gången har de pengar, men ingen tid att njuta av dem.

The Startup wife handlar om tre väldigt olika individer, ett annorlunda äktenskap och en plattform som inledningsvis är ganska oskyldig, men som utvecklas till något mer, något svårstyrt. Det är också en berättelse om människors längtan efter något att tro på som inte kan kopplas till religion. Hur många är det inte som uttrycker att de inte tror på gud, utan något annat. Det är dessa människor WAI vill nå och när de gör det blir resultatet precis som de önskat, men också mycket mer komplicerat. Det här är mitt första möte med Tahmima Anam och jag tycker verkligen om hennes sätt att skriva.


Om boken

The Startup wife av Tahmima Anam, Simon & Schuster, (2022), 320 sidor

2 reaktioner på ”The Startup wife”

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: