När och vad jag läste 2022

Idag är det stora statistikdagen och det här är det första av totalt tre inlägg fyllt av diagram. Jag har full förståelse för att de flesta inte är lika nördiga som jag, men diagrammen görs helt ärligt mest för min egen skull. Kul om ni vill kika också självklart! Det här inlägget fokuserar på när jag läste och vilka sorters böcker som återfinns på min läslista för 2022.

För att nå mitt läsmål på 132 böcker behövde jag läsa i snitt 11 böcker varje månad och det räcker egentligen med en snabb blick för att inse att det inte är så konstigt att läsmålet för 2022 inte uppnåddes.Som vanligt var juli semestermånaden och därmed den bästa läsmånaden med 21 lästa böcker. Därefter kom maj och december med 13 böcker. April och augusti nådde precis snittet, medan de andra låg under. Klart sämst var november med sex lästa böcker och så brukar det vara. Mina tröttaste månader är ofta mars, september och november.
Jämförelsen för de senaste år visar en del mönster, bland annat det självklara att ledighet är bra för lässtatistiken.
Under de år som bloggen funnits har jag läst väldigt mycket mer än jag gjorde tidigare år. Snittet ligger på 128 lästa böcker och med tanke på att jag läste 127 år 2022 ligger jag ändå hyfsat till. Ska jag komma upp i rekordantalet för åren 2010 och 2011 måste jag nog sluta med jobb och studier som innebär läsning, alternativt börja räkna lästa böcker på ett mer generöst sätt.


När det gäller genrer så har jag som vanligt klumpat ihop dem lite för att få ett mer överskådligt diagram. Spänning får stå för deckare, skräck och allt annat som är just spännande, romaner är allt som är påhittat med tillräckligt många sidor och inom genren sakprosa finns allt som inte är skönlitteratur som biografier, självbiografier, reportageböcker och facklitteratur.

Det som är anmärkningsvärt är att jag inte läst några novellsamlingar 2022, men ändå väldigt många noveller. Just att läsa samlingar från pärm till pärm är något jag sällan gör.

Jämfört med förra året är största förändringen att jag läst fler romaner, 61% mot 52% 2021 och något färre spänningsromaner, 11% mot 14% 2021. Sakprosan har också minskat och då har jag ändå läst mycket sådant, men mer uppsatser än böcker.
Ur ett längre perspektiv ser det ut så här och jag tycker att det är lite synd att jag fått en sämre bredd även genremässigt. Något att åtgärda 2023 kanske. Risken är dock att jag kommer att läsa ännu fler vetenskapliga texter och färre böcker då jag studerar även det här året och dessutom skriver magisteruppsats i höst. Ännu ett extrajobb gör dock att det kan bli fler spänningsromaner lästa under 2023.
Format brukar jag också föra statistik över och sedan ganska många är är det e-böckerna som dominerar. År 2022 läste jag pinsamt få pappersböcker, endast 12% sammanlagt. Ljudböcker stod för 3% av min läsning och hela 85% var e-böcker att jämföra med 84% 2021 och hela 88% 2020.
Sett över tid är det tydligt att jag gått över från pappersböcker till e-böcker. Ljudböcker har jag inte riktigt fastnat för som synes, men det jag faktiskt saknar lite är det danska bandet, mjuka böcker med flikar, som utgjorde en ganska stor del av min läsning förr om åren.
Den absoluta majoritet av de böcker jag läser kommer från strömningstjänster och de benämns som hyrda. De köpta har jag just köpt, bland de fådda finns gåvor och recensionsexemplar och de lånade kommer från bibliotek, vänner eller jobbet.

Som ni ser är det de hyrda böckerna som dominerar och så har det varit de senaste åren. Det är också där jag hittar de flesta e-böcker jag konsumerar, även om de engelska brukar vara köpta. År 2o21 var 75% av de lästa böckerna hyrda, vilket innebär en minimal minskning 2022. Jag har också köpt och fått fler böcker, men lånat färre.
Och så förlagen till sist, som jag för statistik över för andra året. Förra året läste jag böcker från 45 förlag, varav två eller fler böcker från 22. I år är siffrorna 46 respektive 24 förlag.
Det förlag jag läst flest böcker ifrån är Norstedts och så såg det inte ut förra året då Albert Bonniers toppade listan följt av Forum. Årets uppstickare är Natur & Kultur och jag är faktiskt lite chockad över att jag bara läst en bok utgiven av forna favoritförlaget Sekwa. Har krävs en skärpning 2023.

Motsvarande inlägg från 2021 finns här.

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: