Den typiska författaren enligt O 2022

Den typiska författaren är för mig en kvinna som kommer från Sverige och skriver romaner. Av de författare som jag läste något av 2022 var 52 nya bekantskaper, vilket var riktigt kul. Några nya favoriter för förra året som jag definitivt vill läsa mer av 2023 är Alice Oseman, Tsitsi Dangarembga, Callum Bloodworth, Annie Ernaux och Ingvild H. Rishøi.

Egentligen är väl kön inte viktigt, men jag gillar statistik och då vill jag jämföra även detta. Som vanligt är det en förkrossande majoritet kvinnliga författare och det så verkar det bli när jag läser de böcker som lockar mig.

Förra året funderade jag på att kvotera in böcker skrivna av män, men så blev det inte. Tvärtom läste jag ännu fler böcker av kvinnliga författare i år, 83% mot 81% 2021 och 71% 2020.

Däremot läste jag en bok av en icke-binär författare och det var, märkligt nog, några år sedan. Kategorin ”båda” innefattar böcker som är skrivna av en man och en kvinna.
I ett längre perspektiv är det väl ungefär som det brukar, men med färre borden blir det fler böcker skrivna av kvinnor som hamnar längst upp på prioriteringslistan. De författare jag gillar råkar helt enkelt vara kvinnor.

Motsvarande inlägg för 2021 hittar du här.

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: