När och vad jag läste 2021

Sista sammanfattningen handlar om böckerna i sig. Jag för alltid statistik över genrer, bokformat och i år även över förlag. Men först en översikt över när jag läser och det är bara att konstatera att vissa månader är lättare än andra gällande att hitta lästid. Semester i juli, men också oväntat flyt i februari. För att nå läsmålet på 132 böcker, vilket jag gjorde, behövde jag läsa i snitt 11 böcker i månaden. Det fördelade sig så här:

Så här har det sett ut de senaste åren:

När det gäller genrer så har jag som vanligt klumpat ihop dem lite för att få ett mer överskådligt diagram. Spänning får stå för deckare, skräck och allt annat som är just spännande och inom genren sakprosa finns allt som inte är skönlitteratur som biografier, självbiografier, reportageböcker och facklitteratur.

Jämfört med 2020 då det såg ut så här:

Jämfört med tidigare år syns det att fördelningen ändå är hyfsat konstant:

De senaste åren har jag läst nästan uteslutande e-böcker och det är ett format som jag trivs bättre och bättre med. Två läsplattor och en iPad varvas och det funkar utmärkt. Däremot har jag inte lärt mig att uppskatta ljudböcker och det tycker jag är väldigt synd. Det verkar så otroligt bekvämt att lyssna samtidigt som man gör något annat, men det funkar inte alls för mig. Kategorin danskt band var mer relevant då favoritförlaget Sekwa använde sig av det. Kanske är det dags att infoga dessa bland de andra böckerna med mjuka pärmar, men än så länge får det vara med. Jag älskar nämligen danska band och hoppas på en återkomst av formatet.

Jämfört med tidigare år har ökningen av e-böcker mattats av något, men dominerar ändå totalt.

Något som också ökat är antalet böcker jag läser genom strömningstjänster som Storytel och Bookbeat. Främst det förstnämnda, men jag börjar irritera mig på deras app och har mer och mer gått över till Bookbeat. De flesta böcker jag läst har jag därför markerat att jag ”hyrt” och så här ser fördelningen ut:

Nackdelen med att läsa mycket från strömningstjänster är att det blir väldigt mycket svenskt och väldigt mycket topplisteböcker. Det finns annat också, men det är inte alltid så lätt att hitta böckerna bortom mittfåran. De böcker jag köper är till största delen engelska e-böcker och i kategorin fått finns nästan uteslutande recensionsböcker. Som ni ser ber jag sällan om sådana längre, då det blir en stress att läsa böcker jag faktiskt fått och efterfrågat. Att låna på bibliotek kan jag utan tvekan bli bättre på, men jag är lite för slarvig.

Statistiken för 2020 ser ut såhär:

I år har jag för första gången fört statistik över vilka förlag böckerna jag läser kommer ifrån. Totalt har jag läst böcker från 45 förlag, de flesta svenska och de 22 jag läst fler än en bok från finns med i diagrammet nedan. I topp finns Albert Bonniers förlag och Norstedts förlag, men om jag hade räknat samma Forum och Lovereads, vilket jag kanske borde, skulle det varit det mest lästa förlaget.

Rulla till toppen
%d