En geografisk översikt för 2022

Under 2022 läste jag böcker av författare från 23 länder inklusive Sverige, vilket är lite sämre än vanligt. Ibland är det klurigt att avgöra varifrån en författare kommer, men den som skriver på svenska och är uppvuxen här blir svensk oavsett födelseland. I andra fall brukar födelselandet avgöra.

Så här såg fördelningen ut 2022:

diagrammet, övriga återfinns under rubriken ”Övriga”. De är Amerikanska jungfruöarna, Argentina, Australien, Danmark, Finland, Indien, Iran, Island, Kanada, Marocko, Nigeria, Nya Zeeland, Ryssland, Ukraina och Zimbabwe.

Klart är att andelen böcker av svenska författare ökat ännu mer, 64% mot 61% 2021 och 52% 2020. Det handlar mycket om att svensk feelgood varit 2022 års klart vanligaste genre, mest för att hjärnan inte riktigt orkat med mer än lättsmält litteratur. Inget ont varken om feelgood eller svenska författare, men mitt mål är ändå att böckerna av författare utanför Sverige ska bli fler. Varannan icke-svensk är kanske en bra regel.

Fördelningen mellan världsdelarna ser ut så här 2022. Sverige får en egen tårtbit för att lättare kunna jämföra resten av Europa med de andra världsdelarna.

Fördelningen ser ut ungefär som förra året, men jämfört med 2o20 har Europa tappat rejält. 2020 var 28% av de böcker jag läste skrivna av europeiska författare utanför Sverige. Här finns helt klart ett förbättringsområde.

En lite längre historisk tillbakablick visar tydliga trender även gällande Nordamerikas minskning. Här har dock Sverige slagits ihop med Europa, så den europeiska minskningen går inte att följa lika långt tillbaka.

Här hittar du motsvarande inlägg från 2021.

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: