Den typiska författaren enligt O

Utan tvekan är det så att den typiska författaren är en kvinna. Kategorin ”Båda” är böcker (eller bok i det här fallet) skrivna av flera författare av olika kön. Böcker författade av flera författare av samma kön räknas inte in här. I år är det nästan löjligt många böcker av kvinnor jag läst, jämfört med böcker av män. Kanske måste jag börja överväga att kvotera in några gubbar. Riktigt så ojämn fördelning brukar det inte vara. 2020 var den 72-27-1 och så brukar det se ut ungefär. Fler män och fler icke-binära författare nästa år alltså, om inte annat för att bredda perspektiven.

De flesta författare jag läser något av är sådana jag läst något av förut, men det är trots allt ganska många författare som är nya för mig i år. Faktiskt hela 59 stycken, eller 42%. Endast 4 av dem fanns dock med i Boktolvan 2021.

De flesta författare har jag läst en bok av, men det här författarna har jag läst fler böcker av:

4 böcker Helena Hedlund

2 böcker Lisa Bjärbo, Helena Dahlgren, Jessika Devert, Moa Eriksson Sandberg, Jenny Fagerlund, Melody Farshin, Marie Hermanson, Christina Lindström, Sara Lövestam, Denise Rudberg, Christina Wahldén, Jacqueline Woodson, Eli Åhman Owetz

Den typiska författaren kommer dessutom från Sverige, men mer om det i geografiinlägget.

2 reaktioner på ”Den typiska författaren enligt O”

  1. Bengt Erik Eriksson

    Din läsning speglar ganska väl den allmänna situationen, skulle jag tro. De flesta författare, de flesta debutanter, de flesta förlagsarbetande, de flesta frilansande i bokbranschen, de flesta i bred bemärkelse bok- och läsförmedlare, de flesta på olika typer av litterära utbildningar – överallt är det kvinnor i majoritet, på flera områden i mycket stor majoritet. Så ser det ut i stora delar av världen. Och aldrig har det väl antagligen getts ut så många bra böcker som nu, dessutom med en betydligt högre grad av internationell spridning än tidigare och med författare som är mer varierade i sådant som ålder, kulturell tillhörighet, erfarenheter, motivkretsar osv. Det här är en bra tid att vara bokläsare! För övrigt tror jag att min andel kvinnliga författare är högre än din: På sin höjd är var tionde bok jag läser skriven av en man. Och jag känner rakt inget behov att kvotera in några gubbar!

    1. Så är det, att kvinnor som skriver i många sammanhang är i majoritet. Fortfarande är det en bit kvar innan de ses som genier på samma sätt som manliga kollegor dock. Det där med att kvotera var inte så allvarligt, men faktum är att det finns en rad giganter, både nutida och stendöda, som jag helt missat. Ofta handlar det om brist på intresse, men kanske är det dags att ge t.ex. Knausgård en chans. Han får sluta med tegelstenar bara. Och navelskåderi.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: