Den sista adventskalendern

När Petras syster dör blir hon förmyndare för hennes elvaåriga dotter Charlie. Det var bestämt och ordnat, men däremot fanns ingen plan för lägenheten de bodde i som stod i Alices namn. Nu är de istället på väg till Nyponviken där det ska finnas ett hus med en lägenhet och ett café som väntar på dem. Ett hus som deras sedan länge döda föräldrar ägt, men aldrig berättat om. I slutet av november, mitt under en snöstorm, anländer de och träffar Viveca som äger handelsträdgården. Hon erbjuder dem varm choklad och visar dem sedan lägenheten. Visst var det oplanerat och ovilligt de lämnade Stockholm, men det fanns inget kvar för Petra där. Alice är död, frisörsalongen som Petra drev har gått i konkurs och han som skulle kunna ha blivit hennes pojkvän ska flytta tillbaka till Irland och vill dessutom inte ha en elvaåring på halsen. Det var i alla fall vad han sa till en kollega när Petra tjuvlyssnade.

Jenny Fagerlunds senaste bok heter Den sista adventskalendern och en sådan spelar en stor roll för handlingen. Petra får nämligen en mycket speciell sådan skapad av en lokal konstnär som nu är död. Den innehåller uppmaningar som tar Petra och ibland även Charlie, runt i bygden. Lapparna är skrivna för hand och det är konstnären Lilly som skrivit dem. Lilly blev bara 22 år och dog precis i början av sin karriär, men i Nyponviken verkar hennes minne leva kvar. Turistbyrån sägs ha skapat kalendern, men för varje dag som går börjar Petra fundera över om det verkligen är så.

Det är fint att få hänga i Nyponviken och speciellt mycket tycker jag om handelsträdgården som Viveca driver. Där får hon hjälp av Holger, en äldre lite butter men charmig äldre herre och ibland även av Berit till, men hon är mest i caféet tillsammans med Maja. Berit är kanske den som verkar ha svårast för att acceptera att Petra och Charlie dykt upp och flyttat in i huset där hon driver café. Berit äger caféet fortfarande även om hon, liksom Holger, passerat pensionsåldern. Fagerlund har skrivit en trevlig julroman där nuet, det förflutna och framtiden på ett fint sätt. Lite för sockersött ibland, men inte värre än i någon annan julroman, snarare tvärtom. Plus för mycket snö, juliga aktiviteter och inte minst den riktigt fina handelsträdgården.


Om boken

Den sista adventskalendern av Jenny Fagerlund, Norstedts förlag, (2022), 309 sidor

2 reaktioner på ”Den sista adventskalendern”

  1. Pingback: Den sista adventskalendern - Bloggfeed

  2. Pingback: Den sista adventskalendern av Jenny Fagerlund | Lottens Bokblogg

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: