Åtta dagar med dig

Rachel Rubenstein-Goldblatt älskar julen och skriver julromaner under pseudonymen. I sin lägenhet har hon skapat ett hemlig julrum där hennes julpynt och böcker finns. Att avslöja sin kärlek för julen vore dock otänkbart då hon är judinna och dessutom dotter till en rabbin. Under ett möte på förlaget får hon dock veta att de inte önskar några fler julböcker, istället vill de att hon skriver en Chanukka-roman. Det är inte alls vad Rachel förväntat sig och hon blir initialt upprörd. Vad ska hon hitta för magi i Chanukka?

Jean Meltzers debut Åtta dagar med dig är inte bara en roman som handlar om den åtta dagar långa judiska högtider, utan något så ovanligt som en Chanukka-roman med en huvudperson som lider av ME/CFS, som tidigare kallades kroniskt trötthetssyndrom. Författaren har själv samma sjukdom och det gör boken extra intressant. Hon är noga med att i efterordet påpeka att det handlar om en spektrumsjukdom vilket betyder att det går att vara både mer eller mindre påverkad än karaktären Rachel är. Det är tydligt att hon har anpassat sitt liv efter sjukdomen och på många sätt är begränsad. Att arbeta hemifrån är t.ex. en förutsättning då hon behöver vila mycket och ofta.

Chanukka närmar sig och Rachel måste hitta inspiration och dessutom börja skriva. Hon ser en möjlighet när en gammal bekant dyker upp. En bekant som ska arrangera en stor Matzabal för att uppmärksamma Chanukka. Det är bara det att den här personen varit Rachels största hatobjekt sedan de var tolv år gamla. Han heter Jacob och var den första pojke Rachel kysste. Det var på ett judiskt sommarläger och hon märkte därefter att buskarna runt omkring var fyllda av fnittrande pojkar. Rachel var och är fortfarande säker på att Jacob drev med henne, medan Jacob själv hela tiden trott att Rachel svikit honom genom att åka hem istället för att vara hans dejt på avslutningsdansen. Självklart tar det lång tid innan missuppfattningen reds ut och självklart är det så att de tvingas umgås trots att de avskyr varandra. Biljetterna till balen är nämligen slut, men Jacob lovar Rachel en biljett mot att hon jobbar som volontär under åtta dagar.

Åtta dagar med dig är en charmig berättelse om hur trassligt det kan bli när människor kommunicerar ordentligt. Den handlar om sann vänskap, som den mellan Rachel och Micky, som också var med på sommarlägret där de båda lära känna Jacob. Fokus ligger ändå mest på vikten av att höra till och hur judiska traditioner kan skapa gemenskap. Självklart är det också så att det är svårt att fortsätta avsky någon som egentligen är rätt charmig, men också lätt att bli arg på samma person om de beter sig som en idiot. Något främst Jacob, men faktiskt även Rachel, är rätt bra på. De skämtar med varandra, men inte alltid på något speciellt roligt sätt.

Under läsning tänkte jag flera gånger att Åtta dagar med dig skulle göra sig bra som film eller kanske än nu hellre en tv-serie och så kommer det att bli, för på författarens hemsida avslöjas att boken kommer att bli film. Det kan bli riktigt bra. Även boken är bra och jag gillar hur Jean Meltzer blandar humor och svärta. Lite stör jag mig på alla missförstånd, men faktum kvarstår att jag slukade boken på en dag och det är ett bra betyg.


Om boken

Åtta dagar med dig av Jean Meltzer, Lovereads, (2022), 300 sidor

Originaltitel: The Matzah Ball Översättare: Christina Mansicka

3 reaktioner på ”Åtta dagar med dig”

  1. Pingback: Åtta dagar med dig - Bloggfeed

  2. Pingback: Åtta dagar med dig - Bokfeed

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: