Meter i sekunden

Det var länge sedan jag läste en bok som fick mig att skratta högt, men det gjorde jag när jag läste Meter i sekunden av Stine Pilgaard. Hennes sätt att skriva för tankarna till andra nordiska författare som Erlend Loe, Nina Lykke och Auður Ava Ólafsdóttir. Huvudpersonen är en ung kvinna som nyss blivit mamma för första gången. Eftersom hennes sambo fått jobb som skrivarlärare på en folkhögskola som ligger på landet på Västjylland, bor hela familjen numera där. Bostaden ligger i anslutning till skolan och som anhörig till en lärare förväntas man vara en del av den inte alltid så sunda gemenskap som erbjuds. Inte minst relationen mellan i alla fall vissa elever och lärare är minst sagt gränslös. Delar av boken består av frågor och svar i en frågespalt som huvudpersonen hanterar. Hon har en tendens att utgå mer ifrån sig själv än från frågeställaren, vilket blir både dråpligt och lite sorgligt. Gränslösheten finns även mellan huvudpersonen och hennes läsare.

Delar av boken består av frågor och svar i en frågespalt som huvudpersonen hanterar. Hon har en tendens att utgå mer ifrån sig själv än från frågeställaren, vilket blir både dråpligt och lite sorgligt. Gränslösheten finns även mellan huvudpersonen och hennes läsare.

Kanske skrattar jag mest åt alla de körlektioner som huvudpersonen tar. Hon behöver verkligen ett körkort, men är en helt hopplös bilförare. Hon tar så många lektioner att körskollärarna nästan blir hennes vänner, men hon får dem också att ifrågasätta sin yrkesskicklighet och då skickas hon vidare till nästa lärare. Det går inte annat än att tycka lite synd om vår huvudperson som verkligen försöker få ordning på allt, inklusive körkortet, men aldrig riktigt lyckas hantera varken stress, ångest eller för den delen det som kallas livspusslet.

Jag läste Meter i sekunden av en slump för att jag behövde en dansk bok för min utmaning att läsa böcker av författare från 26 olika länder. Efter att ha gett upp ett par böcker högg jag den här på måfå. Noll förväntningar alltså, men jag fick en mycket trevlig läsupplevelse. Jag läser gärna mer av Stine Pilgaard.


Om boken

Meter i sekunden av Stine Pilgaard, Modernista, (2021), 240 sidor

Originaltitel: Meter i sekundet Översättare: Helena Hansson och Djordje Zarkovic

3 reaktioner på ”Meter i sekunden”

  1. Tydligen skall den boken innehålla endel sånger, som sedan också har spelats in och finns som musikvideo på youtube

    1. Sånger finns det också. Borde självklart funnits med i texten. De var lite svårare att uppskatta eftersom melodierna i nästan alla fall var okända.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: