Veckans kulturfråga v.42 2022

Jag läser sällan sakprosa, vilket är märkligt då jag tycker mycket om att lära mig nya saker. Om jag läser så föredrar jag dock facklitteratur framför biografier, men biografier framför i princip alla självbiografier. Veckans kulturfråga handlar om sakprosa.

Vilken sakprosabok lärde dig något nytt?

Det finns en bok som verkligen förändrade min syn att se på världen och det är Det andra könet av Simone de Beauvoir från 1949. Jag tror att hon hade varit lite besviken över hur lite har förändrats och hur det i vissa fall är så att utvecklingen går ett steg framåt och två tillbaka. Tillsammans med Yvonne Hirdmans text om genussystemet förändrade de Beauvoir otroligt mycket i mitt sätt att tänka.

Två andra böcker jag tyckt mycket om är två böcker med ett årtal som titel, 1947 av Elisabeth Åsbrink och 1914 av Peter Englund, som egentligen heter Stridens skönhet och sorg 1914. Både har jag också använt delar av i min undervisning.

En bra biografi jag tyckte mycket om var Ett jävla solsken av Fatima Bremmer som belönades med Augustpriset för Årets svenska fackbok 2017. Hon lyckades verkligen levandegöra författaren och journalisten Ester Blenda Nordström.

7 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.42 2022”

  1. Sakprosa är ju ganska mycket, vad är motsatsen? Själv läser jag många olika genrer. Simone de Beauvoir är intressant, läst även hennes essäer och biografiska historier, systern. Nu går det ju bakåt i Frankrike också, Omständigheter av Annie Ernaux som visas nu i svtPlay. Litterära biografier är intressanta, såg filmen om biografi om Ester Blenda Nordström i svtPlay. Finns mycket intressant sakprosa, håller mig till en finsk litteraturvetare:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2022/10/sakprosa-kulturfraga.html

  2. Monica Olsson Kolkman

    Jag ÄLSKAR Karin Bojs’ Min europeiska familj (de senaste 54000 åren). Så intressant, välskriven, underbar. Har läst den flera gånger ,lyssnat på den flera gånger (bra författaruppläsning). Om du gillar vetenskap, historia, människans ursprung etc, läs denna bok!

  3. Pingback: Veckans kulturfråga v.43 2022 – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: