Farliga familjeband

Josefine Sundström samtalar med Camilla Grebe, Inger Frimansson och Martin Österdahl som alla har skrivit böcker som handlar om farliga familjeband.

Frimansson berättar att hon alltid fascinerats av det som finns under ytan, som inte syns. Vad händer där? Fasader kan rämna och det har lockat henne att skriva. I senaste boken Flyktdjur finns en fin gård där det bor en fin familj, men under ytan finns massor. Huvudpersonen Etel har blivit lämnad av sin far och bor med sin mamma och sin pappas bror som mer eller mindre tvingas att ta hand om gården.

Miljön är vacker även i Grebes bok Välkommen till evigheten. Ett fint hus, fina kulturmänniskor, fin sommar. Det värsta hon kunnat tänka sig är om en närstående gör något hemsk och det ville hon undersöka. Hon har också längtat länge efter att skriva om bokbranschen.

Martin Österdahl övergav Ryssland för att skriva Parmiddagen. Även här ett fint hus, en fin familj och en fin parmiddag. Berättelsen utspelar sig under en kväll och vi vet redan från början att det kommer att gå snett. Skiljelinjen mellan lycka och olycka är hårfin inom en familj, säger Österdahl och det har han utnyttjat.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: