Tio låtar jag vill höra på fredag

På fredag går hela familjen O på Håkan Hellströms konsert på Nya Ullevi. Det ser jag fram emot. Redan den här helgen kör han två konserter, men jag har kikat lite på låtlistan från igår. Bjuder ändå på några favoriter som jag hoppas få höra, även om inte alla spelades igår. Och ja, tanken var fem favoriter men det var en omöjlighet såklart och det blev tio (typ). Många favoriter kom inte med och då fuskade jag ändå (som vanligt) lite.

Ramlar från debutalbumet Känn ingen sorg (2000) är en av de låtar som gör mig absolut gladast. Det hoppas jag att få hoppa till (men jag kan tänka mig att familjens tonåringar helst hade sluppit se det). För övrigt är väl debutalbumet det mest hoppvänliga med låtar som En vän med en bil och så självklart titellåten.

Albumet Det kommer aldrig va över för mig från 2013 är nog mitt favoritalbum med en radda starka låtar. Jag absolut älskar titellåten, men ännu finare är nog När lyktorna tänds ändå. Jag vill höra båda förstås.

Din tid kommer från Du gamla du fria (2016) är min bästa pepplåt. Jag kör den på högsta volym, gärna i bilen, sjunger som en galning och mår genast lite bättre. Någonting säger mig att en mamma som sjunger som en galning inte heller kommer att uppskattas av tonåringarna på fredag.

Hurricane Gilbert från Ett kolikbarns bekännelser är en hyllning till gitarristen Daniel Gilbert och en fin låt om vänskap. På Ullevi 2016 dök han upp som gästgitarrist under ett bejublat framträdande.

Nu kan du få mig så lätt från debuten Känn ingen sorg är Håkan Hellström för mig. Osäkerheten i kombination med en märklig optimism och självdistans.

Det bästa med Hellström är nog ändå kombinationen av låtar att sjunga högt till och vackra, känslosamma ballader. En av de finaste är Nordhemsgatan leder rakt in i himlen från Illusioner (2018). Nu har syrran flyttat ifrån gatan, men förr bodde hon nära himlen. Visst kan jag förstå känslan av att backen slutar lång däruppe.

Pärlor från Du gamla du fria (2016) längtar jag efter att få höra live och hoppas få göra det. En riktig arenalåt som egentligen inte hade passat mig om det inte vore just Håkan Hellström som framförde den.

Tillsammans i mörker från Rampljus (2020) räknar jag kallt med att få höra. En låt som inte är den ösigaste, men jag gillar den skarpt och tror att den kan funka live.

Det går inte att komma ifrån Valborg, så är det bara En helt fantastisk låt om än helt verklighetsfrånvänd, då änglar som får pisk av några grönsvarta knappast är mer än fantasier. Däremot är ”Vill du ha en idiot, lägg din hand i min” är en av popmusikens mest geniala låtrader.

Du är snart där från 2 steg från Paradise (2010) är en av de vackraste låtar jag vet. Sorglig och ändå hoppfull. En låt som mycket väl skulle kunna avsluta konserten. Det hoppas jag på.

Även om Tro och tvivel inte är en av mina absoluta favoriter måste jag ändå tipsa er om att se liveklippet från Ullevi 2014. Hellströms reaktion när han inser hur många som är där för att titta på honom är obetalbar. Inte med på listan, men ändå en del av den alltså …

Och då har jag ändå inte fått med Alla drömmar är uppfyllda eller Kom igen Lena eller Jag vet vilken dy hon varit i eller Fri till slut eller Du kan gå din egen väg, eller För sent för Edelweiss, eller senaste singeln Jag vill bara va med dig eller …

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: