A man and his cat 1

Yngste sonen älskar manga och slukar bok efter bok. Själv har jag aldrig läste någon bok alls i genren, men i våras köpte jag A man and his cat 1 av Umi Sakurai och nu blev den äntligen läst. Lite komplicerat inledningsvis att veta i vilken ordning rutorna på uppslaget skulle läsas, men det gav sig. Grunden är från höger till vänster, uppifrån och ner, men som sonen sa kan det funka på andra sätt också. Man måste helt enkelt testa ibland och det roliga är att berättelsen kan få lite olika perspektiv beroende på i vilken ordning rutorna läses.

A man and his cat handlar om en katt som levt länge i en djuraffär. Den är inte längre någon kattunge och ingen vill ha den. Men så en dag kommer en äldre man in i affären och han väljer just den här katten. Här börjar en fin vänskap och beskrivningarna av kattens kärlek till sin nye husse är så himla söta. Rädslan när han försvinner, glädjen när han kommer tillbaka hem på eftermiddagarna. Mannens liv förändras också när katten, som han döper till Fukumaru, kommer in i hans liv. Egentligen var det hans fru som ville ha en katt, men när hon inte längre finns fungerar katten som någon slags ersättning för henne.

Enligt sonen är kallas genren ”slice of life” med inslag av ”supernatural” då pratande katter inte är så vanligt, å andra sidan är det främst Fukumaras tankar vi får ta del av och det kan ju absolut vara så att katter tänker en massa. Eftersom vår ena katt lever sitt liv på min man var det lite extra kul att läsa A man and his cat. Fukumaru är en klurig herre och jag läser gärna vidare om både honom och hans husse Kanda. Hittills finns sju delar i serien översatta till engelska.


Om boken

A man and his cat volume 1 av Umi Sakurai, Square Enix, (2020), 144 sidor

Rulla till toppen
%d