Blybröllop

En av författarna i min utmaning Favorittolvan 2022 är Sara Paborn och jag återupptäckte henne genom att läsa Blybröllop från 2017 och vilket återseende det var. Berättelsen om bibliotekarien Irene som är rejält trött på sin man Horst, så trött att hon börjar planera hur hon ska göra sig av med honom. Tanken på att leva många år till med honom gör henne i det närmaste panikslagen. Det är inte så att han på något sätt skadar henne, i alla fall inte fysiskt, men han kväver henne och tar över huset med sina guldkablar och musikanläggningar. Själv har Irene fått skapa ett litet krypin i källaren och hennes älskade böcker, som förut stått i hyllor, är nu nedpackade i lådor. Det som gör att hon på riktigt fått nog är när Horst fraktat lådorna till tippen då han ansåg dem stå i vägen.

Irene är ingen våldsam människa, men hon är bitter och olycklig. De enda personer hon älskar på riktigt är barnen, men de är vuxna och har egna liv. Så länge de bodde hemma ägnade hon all energi åt dem och hemmet, en roll hon trivdes med trots att många skulle kunna se det som en kvinnofälla. Att skapa ett trivsamt hem var något som gav mening åt livet, men nu är det mer ett hus än ett hem. Kvar i huset finns bara Horst och för var dag som går avskyr hon honom mer. Så hittar hon en gammal kista i källaren som bland annat innehåller blyband med tyngder av bly, som man tidigare sydde in i gardinens fåll så att den skulle hänga snyggt. De bruna påsarna bär en varningstext och i Irene föds en idé. Hon börjar läsa om blyförgiftning och hur man tillverkar blysocker. Köket blir till ett laboratorium och Horsts te sockras på ett nytt och livsfarligt sätt.

Kanske är det märkligt att kalla en bok om en mördare underhållande, men faktum är att Blybröllop är helt underbart svart och rolig. Irene är en osannolik huvudperson, men en fantastisk sådan. Jag försvarar självklart inte hennes agerande, men kan faktiskt förstå henne. Horst är ett riktigt svin och det värsta är nästan att han inte alls förstår det själv. Han är mannen i huset och har därför en massa självklara rättigheter. Tydligt är dock att det inte riktigt varit så illa under hela äktenskapet, men frågan är om det inte mer beror på att Irene slutat acceptera hans dominans än att han blivit så mycket värre. Jag rekommenderar verkligen Blybröllop, som är en såväl smart och snygg berättelse om en minst sagt oväntad hämnd.


Om boken

Blybröllop av Sara Paborn, Brombergs, (2017), 200 sidor

2 reaktioner på ”Blybröllop”

  1. Den boken blir jag riktigt nyfiken på. Den hamnar på läslistan. Klart att den som slänger ens böcker ska dö! 😉

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: