Veckans kulturfråga v.11 2022

Just nu skriver jag en uppsats i essäform om kanonbegreppet med extra fokus på en eventuell kanon i skolan. Dagens frågor anknyter till detta och de är två.

Vilken klassiker som du läste som ung gjorde störst intryck?

Vilken författare och vilket verk tycker du är ett måste i en litterär kanon?

Klart är att alla klassiker inte åldras väl, men att många ändå är förvånansvärt tidlösa. Jag läste många klassiker när jag var yngre, vissa alldeles för tidigt, men jag älskade verkligen att läsa om hur människor hade det förr. Bäst tyckte jag om de svenska arbetarförfattarna och en bok som jag faktiskt inte läst om, men älskade då är Bara en mor av Ivar Lo-Johansson från 1939. Den talade väl med böcker jag läst som barn, där serien om Kulla Gulla av Martha Sandwall Bergström kanske är den mest självklara. Hur Bara en mor har åldrats vet jag inte och den behöver läsas om med ”elevögon” om jag ska våga använda den i undervisningen.

En bok som däremot fungerar väl för unga läsare, även om språket självklart utmanar, är Pengar av Victoria Benedictsson som gavs ut 1885 under pseudonymen Ernst Ahlgren. Det är definitivt en bok jag tycker borde finnas med i en kanon. Detsamma gäller en av mina favoritförfattare Hjalmar Söderberg och där väljer jag nog Doktor Glas, även om jag egentligen tycker bättre om Den allvarsamma leken. Anledningen är att det etiska dilemmat i Doktor Glas inbjuder till spännande samtal om rättigheter och skyldigheter.

13 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.11 2022”

  1. Därom tvistar de som diskuterar kanon. För min del får det gärna vara icke-svenska böcker också.

 1. gurli malmqvist

  Vide ung av Inga Lena Larsson
  Katarina av Sally Salminen
  Gift av Tove Ditlevsen
  Böckerna fanns tillsammans med de andra mer klassiska arbetarförfattarna (Moberg, Martinson (Moa och Martin), Ivar Lo, Fridegård m.fl. i mammas bokhylla. Jag läste dem alla med glädje, men det var dessa tre kvinnor som slog an extra mycket i mig. Absolut läsvärda än idag!

  Ett måste – Utvandrarserien av Moberg kanske. Ja, absolut den!

 2. Pingback: Veckans kulturfråga v. 11 – Klassiker och litterär kanon | Lottens Bokblogg

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: