Veckans kulturfråga v.10 2022

Ett av nyorden 2021 var domedagsscrollande, att inte kunna släppa de dåliga nyheterna i omvärlden och det har jag verkligen gjort allt för mycket den senaste tiden. Kanske började det med coronapandemin när jag blev besatt av att se presskonferenser och följa dödstalen i världen. Till slut fick jag sätta upp regler för mig själv och begränsa nyhetskonsumtionen. Nu har jag börjar domedagsscrolla igen och kan inte släppa kriget i Ukraina. Det händer alltid vansinnigt mycket hemskt i världen, men när det kommer extra nära är det som att återvända till 2015. Då arbetade jag på gymnasiets språkintroduktion och fick möta världens krig genom mina elever. Veckans kulturfråga handlar om hur kulturen kan skapa en bättre vardag i en hemsk värld. Inte för att förringa det som sker på något sätt, men för att överleva. Ibland kan det hjälpa att läsa och lära sig mer, medan det i andra stunder är bättre att fly i tanken.

Vilken kultur får dig att glömma världen för en stund?

Något jag märker är att elände inte funkar just nu. Lite som när alla tv-serier jag såg (kändes det som) försökte hantera covid genom att göra det till en del av handlingen. Det går bort för mig. Vill jag lära mig om omvärlden följer jag nyheter inte tv-serier. Jag märker att det är svårt att koncentrera sig på allt för glättig feelgood också, så det är inte lätt att hitta lämpliga kulturella tidsfördriv. I mars har jag bestämt mig för att läsa böcker av gamla favoritförfattare och det tror jag är en bra väg att gå. Jag funderar också på att se om This is Us, en av de tv-serier som jag verkligen älskat. Sista säsongen pågår just nu och snart släpps alla sex säsonger på Disney+. Välbekant och tryggt är alltså min strategi för att glömma världen en stund. Detsamma gäller musik där jag de senaste veckorna lyssnat massor på Simon & Garfunkel och The Beatles.

6 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.10 2022”

  1. Pingback: Veckans kulturfråga: glöm omvärlden – BOKHYLLAN I PEPPARKAKSHUSET

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: