Harmonica

När två stora favoriter gör tv-serie ihop är det självklart att jag tittar. Manuset till Harmonica är skrivet av Jonas Karlsson och Josephine Bornebusch som också spelar huvudrollerna och Bornebusch har dessutom regisserat. I fem avsnitt får vi lära känna Harry och Monica som tidigare rest världen runt med succébandet Harmonica. Nu har Monicas bror och bandets manager Tomas, fantastiskt spelad av Eric Ericson, bestämt att det är dags för en återförening och en ny turné. Harry är inte alls sugen, men Monica står på sig och menar att musiken är precis vad de behöver för att skaka liv i sitt avsomnade äktenskap. I den nyinköpta och rätt skruttiga folkabussen ska också Lisa och Tobbe få plats och deras äktenskap är int4 avsomnat, det är över sedan länge och de tål knappt att se varandra. Förutsättningarna är inte de bästa och dessutom är det rena skitställen som Tomas bokat spelningar på. Harry vill spela nya låtar, men publiken vill bara höra den gamla megahiten Champagne, vilket leder till en konflikt då Harry vägrar och Monica menar att de självklart ska ge publiken det de vill ha.

Parallellt med den nya turnén med ett trött band får vi i återblickar se hur det var förr, när paren älskade varandra, publiken jublade och alla älskade Champagne. När livet lekte och allt var rosenskimrande och underbart. Innan något hände som förändrade allt. Nu finns bara tröttheten kvar. Några föredettingar en bit över 40 som försöker leka rockstjärnor utan att lyckas. Den enda som har sin strålglans kvar är Monica och en brittisk skivbolagsperson tar kontakt med Tomas för att få skriva kontrakt med henne som soloartist. En ny karriär är självklart en stor möjlighet, men risken är att det också är slutet på Harmonica och kanske Monicas och Harrys äktenskap.

Det är skickliga skådespelare som Bornebusch lockat till serien och förutom att hon och Jonas Karlsson är fantastiska som det numera stukade paret imponeras jag av Eric Ericsons totala fysiska förvandling och Dag Malmbergs fina porträtt av Harrys pappa. Lisa och Tobbe spelas av Nina Zanjani och Jörgen Thorson som båda gör ett bra jobb. Zanjani såg jag senast i Kärlek skonar ingen på GöteborgsOperan och där var även Lisette Pagler och Sofia Pekkari med. I Harmonica spelar de Tomas fru Maggi och Gina som i flera avsnitt är ett mysterium. I de fem avsnitten får vi pusselbit efter pusselbit och det dröjer ganska länge innan vi får veta varför Harmonica slutade spela för många år sedan och varför Tomas behöver pengar och därför drar ihop en ny turné. Snyggt manus, riktigt bra skådespelare och dessutom svängig musik är vad vi bjuds på i denna lite för korta, men sevärda tv-serie. Jag hade gärna sett mer, men samtidigt är det väl avvägt och faktiskt ganska färdigt när tonerna av sista låten ljuder ut.


Om tv-serien

Harmonica av Josphine Bornebusch (manus och regi) och Jonas Karlsson (manus), Viaplay, (2022), 1 säsong med 5 avsnitt

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: