Veckans kulturfråga v.3 2022

Ofta blir jag besviken när böcker blir film eller tv-serie, för även om resultatet inte blir dåligt är det sällan som det blir riktigt bra. Att boken är bättre än filmen eller tv-serien som gjorts baserad på den är i 9 fall av 10 sant. Sedan finns det där sista fallet där film- eller tv-serieskaparna faktiskt gjort något som är bättre än originalet. Den här veckan vill jag att du ger exempel på en sådan film eller tv-serie.

Vilken film eller tv-serie var bättre än boken?

Folk med ångest var tv-serien som föranledde den här frågan. En tv-serie som jag faktiskt tyckte var bättre än boken. En tv-serie som inte var bättre än boken, men som tillförde något helt annat och därmed skapade en större helhet, var Normala människor. Boken av Sally Rooney gav de inre monologerna, medan serien gjorde karaktärerna mer levande. Riktigt bra gjort! Ofta är det tv-serierna som blir bäst. Filmatiseringar av böcker innebär att allt för mycket behöver skalas bort och då blir det sällan lika bra. Faktiskt kan jag inte på rak arm komma på en film som är bättre än boken, men David Copperfields äventyr och iakttagelser kommer ganska nära med färg, fart och humor.

14 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.3 2022”

  1. Det går nog att göra bra filmer av böcker, men man bör utgå från en novell och inte en fullång roman! Annars tror jag att t ex Marie Hermansons böcker skulle bli bra som TV-serie! Jag väntar fortfarande på att Helen Dewitts bok Den siste samurajen skall filmatiseras, det kommer nog inte att ske, det är så många manus som de köper filmrättigheterna till men som sedan aldrig blir film ändå!

    1. Tv-serier blir ofta bättre. De har gjort en tv-serie av Himmelsdalen, men med systrar i huvudrollen. Har inte sett dock. Hade varit fantastisk att få se en serie baserad på Den stora utställningen.

  2. Jag kan nog bara komma på ett exempel och det är Sagan om ringen- trilogin. Jag tycker böckerna är rätt sega men filmerna är ju magnifika!

    1. Hm, kan tänka mig det. Har läst lite om dem och undrar om prästen som har sorg kommer att dyka upp i kommande säsonger. Känns som en klockren, amerikansk karaktär. Annars verkar de förhålla sig rätt fritt till böckerna?!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: