Veckans kulturfråga v.1 2022

Jag har just utvärderat läsåret 2021 och tänkte avsluta med en kulturfråga. Statistiken visar att jag 2021 läste böcker av 59 författare jag aldrig läst något av förut och därmed upptäckte många nya favoriter. Säkerligen har även ni hittat för er nya författare. Veckans kulturfråga lyder därför:

Vilken för dig ny favoritförfattare upptäckte du 2021?

Det finns som sagt många att välja mellan, men den jag vill lyfta fram är Vigdis Hjorth som jag definitivt vill läsa mer av. Årets sista bok blev Senseis portfölj av Hiromi Kawakami som var en trevlig ny bekantskap. Jag är också glad att jag äntligen läste något av Philip Teir, det kommer jag helt klart att göra igen.

20 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.1 2022”

 1. Pingback: Veckans kulturfråga v 1 – Tant Augustas tekopp

 2. Bengt Erik Eriksson

  Denise Mina. Visst har jag läst henne från och till förut men aldrig i rätt ordning från den första boken till den senaste, sexton böcker totalt och så en del kringmaterial. Det blev en fantastisk resa. Mina är både en makalös samtidsskildrare och en författare som inte tvekar en sekund att ta sig an de evigt mänskliga frågorna. Världslitteraturens teman ekar i hennes nedgångna Glasgow. En stor författare, Denise Mina. Jag är väldigt glad att jag gjorde denna resa och efter den är hon absolut en favoritförfattare. Och nu gäller det att hitta läsprojektet för 2022.

  1. Det var alldeles för länge sedan jag läste något av Mina! Älskade hennes Garnethilltrilogi som jag läste när den kom, men sedan verkar jag ha tappat bort henne. Vad rekommenderar du mig att prioritera?

   1. Bengt Erik Eriksson

    Då du redan läst Garnethill-trilogin så tycker jag du ska fortsätta med böckerna om den aspirerande journalisten Paddy Meehan (Blodsarv – Vargtimmen – Sista andetaget), som verkligen i god bemärkelse är originella och som snyggt tänjer ramarna för speciellt hur en huvudperson i en spännande bok “skall vara”. Men eftersom du gillar Hamnet kan det kanske också vara roligt att se hur Denise Mina närmar sig 1500-talet i den alldeles nyutgivna “Rizzio”, en kortroman som till och med lämnar Glasgow fast i och för sig inte förflyttar sig längre än till Edinburgh. Här är det Mary Queen of Scots som vi väldigt närgånget får följa under några dramatiska timmar av hennes liv.

 3. Vad roligt, jag skrev ett inlägg om precis samma sak i dag!
  Själv ser jag mycket fram emot att läsa mer av Helena Dahlgren (hon kommer ut med en roman i april som utspelar sig i Norrbotten!) och även Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah.

 4. Pingback: Veckans kulturfråga – BOKHYLLAN I PEPPARKAKSHUSET

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: