Veckans kulturfråga v.49 2021

Förr två veckor sedan fokuserade kulturfrågan på Augustpriset och idag blir det istället kriminalromaner som står i centrum. Svenska Deckarakademin delar varje år ut priser till Årets bästa svenska och till svenska översatta kriminalroman och vinnaren utses av de 21 ledamöterna samt sex hedersledamöter. Priset för Årets bästa till svenska kriminalroman har delats ut sedan 1971, priset för Årets bästa svenska kriminalroman sedan 1982. Vissa år har även debutantpris och hederspris lagts till. Mer om Deckarakademins arbete och priser går att läsa här. Botanisera gärna bland pristagarna för att kunna svara på veckans kulturfråga som lyder:

Vilken eller vilka av de författare och verk som prisats av Svenska Deckarakademin tycker du extra mycket om?

 

Jag älskar ju listor och det är extra kul att gå igenom listor med författare och deras mest framgångsrika verk. En bok som jag uppskattade väldigt mycket när den kom är Dödskänd av Ben Elton som fick priset för bästa översatta kriminalroman 2003. Den handlar om tio deltagare i dokusåpan Peeping Tom som är inlåsta i ett hus likt i Big Brother. Allt ställs på sin spets när en av deltagarna mördas i direktsändning. Jag minns den här satiriska kriminalromanen som både rolig och spännande.

En av de första svenska deckarförfattarna jag fastnade för var Åke Edwardson och hans Dans med en ängel var verkligen fantastisk när den kom 1997. Det är den första boken om kriminalkommissarie Erik Winter i Göteborg som nu fått hela tretton delar. Jag lämnade dock Winter på botten av poolen i slutet av bok tio, men kanske är det dags för mig att återvända.

 

7 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.49 2021”

  1. Pingback: Veckans kulturfråga v. 49 | Lottens Bokblogg

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: