Veckans kulturfråga v.47 2021

Onsdag igen och dags för veckans kulturfråga. Just nu går tiden otroligt snabbt och samtidigt väldigt långsamt. Förra veckan kändes hur lång som helst, men det är ändå märkligt vad snabbt hösten gått. Snart är vi igenom november och på söndag är det första advent.

I måndags delade Augustpriset ut i tre kategorier, men dagens fråga handlar om gamla vinnare.

Vilken av de böcker som tilldelats Augustpriset vill du lyfta fram?

Idag är det verkligen omöjligt att välja en titel, så jag har valt en i varje kategori.

Bland barn- och ungdomsböckerna har jag många favoriter, men vill lyfta Pojkarna av Jessica Schiefauer som var så otroligt nyskapande när den kom. Nu var det ett tag sedan jag läste den, men jag är faktiskt sugen på omläsning och kanske också att använda den i undervisningen. Det var ett tag sedan.

Jag läser få böcker i kategorin för fackböcker, men en som verkligen berörde är Ett jävla solsken av Fatima Bremmer, som tilldelades priset 2017.  Porträtten av Ester Blenda Nordström är komplext och intressant. En kvinna som jag är glad lyftes fram och återupptäcktes.

När det gäller den bästa skönlitterära boken var det ett näst intill omöjligt val, men jag valde till slut Sorgegondolen av Tomas Tranströmer, som utsågs till bästa skönlitterära bok 1996. Främsta anledningen är att det var ungefär då jag upptäckte Tranströmer och han har sedan dess gått vid min sida.

Osäker på vilka som vunnit? Listan hittar du här.

12 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.47 2021”

  1. Pingback: Veckans kulturfråga v. 47 | Lottens Bokblogg

  2. Bengt Erik Eriksson

    Nog är det en ganska blandad kompott om man ser på Augustvinnarna över tid. Men när det gäller sakprosa är Cecilia Lindqvist något alldeles särskilt och såväl hennes kunskaper som stilkänsla är bara så imponerande. Svårigheten ligger här i att sätta en av hennes två vinnarböcker framför den andra: Både Qin och Tecknens rike är fullständigt fantastiska böcker. Jag väljer Tecknens rike, den allra första Augustvinnaren, för att få det undanstökat. Barn- och ungdomslitteratur är den kategori som nu på lite håll känns kanske allra starkast och jämnast, tycker jag, och det finns på Augustlistan flera böcker speciellt inom barnlitteraturen som snabbt etablerat sig som riktiga klassiker. Nog kan en vara ruskigt svag för sådana böcker som Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum eller Gropen av Emma Adbåge, men det får bli Adjö herr Muffin av den ack så suveräna Anna-Clara Tidholm. Helt klart är det så att kategorin skönlitteratur innehåller flest vinnare som jag inte har läst (skulle tro att det är fler än hälften) så de möjliga titlarna blir här färre. Men bland de jag faktiskt läst är det en tunn bok som följt mig ständigt sedan första gången jag öppnade den: Tomas Tranströmers Sorgegondolen. Så det får bli den.

    1. Landade också i Tranströmer till slut, men det finns en rad bra titlar. Sakprosa är min vita fläck, men håller med om att barn- och ungdomskategorin innehåller många pärlor.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: