Veckans kulturfråga v.42 2021

Igår presenterades de nominerade till Augustpriset i tre kategorier. Totalt 18 titlar som getts ut det senaste året. Tre av dem vinner och nu vill jag höra vad du har för tankar kring de nominerade böckerna.

Vilka av de nominerade böckerna till Augustpriset är dina favoriter?

Vilka titlar saknar du bland de nominerade?

Det är bara att konstatera att jag dels är kass på att tippa nominerade, men också lockas av väldigt få bland de titlar som valts ut. Faktiskt var jag riktigt sur i gårdagens inlägg om de nominerade titlarna.

Men först de nomineringar som gjorde mig glad, nämligen När vi var samer av Mats Jonsson, utgiven av Galago, som är den första grafiska roman som nomineras i kategorin Årets bästa skönlitterära bok. Om samer handlar också den enda av de nominerade böckerna jag läst, nämligen Himlabrand av Moa Backe Åstot utgiven av Rabén & Sjögren. En helt fantastisk ungdomsbok, som dessutom är en debut.

Jag saknar kanske främst fler ungdomsböcker bland de nominerade och tycker att det är en smärre skandal att juryn gått förbi Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali, också den utgiven av Rabén & Sjögren. Nu finns det ju en gräns för hur många böcker från ett förlag som kan nomineras (inte regelmässigt, men ändå) men den här borde prioriterats. Bland böckerna för barn och unga fanns ändå en del böcker som lockar till läsning. Så ser det verkligen inte ut i de två andra kategorierna. Bland fackböckerna vill jag läsa en. Möjligen.

9 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.42 2021”

  1. Bengt Erik Eriksson

    Javisst är avsaknaden av Elaf Ali som nominerad öronbedövande! Men systrarna Adbåge har jag aldrig läst något ointressant av så där kan jag räkna hem åtminstone två böcker. Boken om Dante började jag läsa men upplevde att den var avsedd för de redan upplysta och således inte något jag kvalificerar in till! Nej, jag kan inte säga att den här listan av böcker kommer att föra in min läsning på nya banor.

    1. Adbågarna levererar alltid! Reserverade raskt på biblioteket och sedan ska jag läsa snabbt så att barnen får tillgång till biblioteksböckerna. Är kluven till Dante-boken. Känns intressant, men tung och det du skriver bekräftar tesen.

    1. Det var också en smärre skandal att Klubben inte nominerades. Tycker att de nominerade böckerna och min smak harmonierade bättre för några år sedan, så kanske är det en ny jury som inte alls delar min smak. Bäst brukar jag gilla de nominerade i bou-klassen.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: