Dark Water — ett sällsamt dansäventyr

Att få uppleva kultur på jobbet är verkligen en stor förmån jag har. Igår såg kollegor och elever Riksteaterns föreställning Dark Water som gästade skolan. En suggestiv dansföreställning koreograferad av Fredrik Quiñones med musik av musikproducenten Christoffer Berg. De tre dansarna på scenen var helt fantastiska och bidrog till en unik upplevelse.

Fredrik Quiñones säger sig vilja ”förena en kamp för frigörelse med känslornas poesi och sprängkraft” och ja, det är både lite flummigt och oprecist, men mycket handlar om att uppleva snarare än att förstå. Scenografin, som på samma gång är enkel och effektfull, för tankarna till just vågor och vatten, men vad som egentligen händer på scenen handlar om betraktarens tolkningar. En jättemärklig och otroligt cool upplevelse som är svår att beskriva. Jag måste erkänna att det fanns en liten oro hos oss lärare inför hur eleverna skulle ta emot föreställningen, då 50 minuters dans inte är vad de är vana vid. Mottagandet var dock över förväntan och applåderna varma och långa.

I en intervju på Go’kväll 5 oktober berättar Quiñones om föreställningen som han menar är ”en föreställning om livet” med fokus på olika känslor och situationer utifrån ett ”könlöst tänk”. Han triggas av att utforska gränserna för det maskulina och det feminina och gör det via dans. Dark Water började i en massa ord som kombinerades med en mood-board med bilder. Bland orden fanns ”dark water” och han tänker sig en person stående på en öde ö som blickar ut över havet och känner rädsla inför det främmande. Det är viktigt för honom att föreställningen väcker känslor, men mindre viktigt vad de känner.

Dansarna Brittanie Brown, Daniel Staaf och Yonas Pérou imponerar stort. Kanske speciellt Yonas Pérou, vars kroppskontroll är något utöver det vanliga. Även de andra två var otroligt skickliga och de var alla tre så samspelta att de ibland kändes som tre kroppar som blev en. Nu ska hela Sverige från norr till söder få uppleva den här dansföreställningen och det känns stort att jag och mina elever tillhört publiken. Jag kan verkligen inte säga att jag förstod allt, men känslor och tankar väcktes helt klart. Får du chansen att se Dark Water ska du definitivt ta den.

 

Fotograf: José Figueroa

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: