En bättre människa

I sin senaste bok En bättre människa tar Eli Åhman Owetz åter med oss till det lilla samhället Söderberga. Den här gången är det byns frissa Kicki, kusin till Erik som träffade Malin i Brevvännerna och var gift med Susanne i Renoveringsobjektet. Jag gillar verkligen idén att låta olika människor från samma fiktiva samhällen stå i centrum och hoppas att vi får läsa många fler böcker därifrån.

Kicki trivs med livet som frisör i sin gammaldags salong med klassisk inredning och stor neonskylt. Hon har tagit över såväl inredning som kunder från salongens tidigare ägare. Som evig singel har Kicki skapat ett liv som hon trivs med och även om hon dejtar ibland vill hon inte ha någon sambo eller några barn. Helst av allt umgås hon med sina vänner och när en tjejhelg krockar med hennes mammas nye mans födelsedag gör hon det (för sig) självklara valet och väljer bort sin mamma. Lite dåligt samvete har hon eftersom modern låter lite sjuk och svag, men det gör hon alltid och Kicki är verkligen inte sugen på en helg hos sin undergivna mamma med sin hemska man Harald. Hon tackar nej, lovar att komma en annan helg och blir kallad egoistisk.

Några dagar senare ringer Harald upp Kicki och berättar att hennes mamma har dött. De hade åkt in till sjukhuset och läkarna upptäckte att cancern hade spritt sig så mycket att det inte fanns något att göra. Den trötthet som Kicki hade hört i sin mammas röst fanns verkligen där denna gång och nu känner hon sig precis så egoistisk som hon blev kallad i det sista samtalet med sin mamma. ”Du lever ett väldigt egoistiskt liv du, Kristina. Du har aldrig behövt tänka på någon annan än dig själv. Har du funderat över det en endaste gång?” Så löd de sista orden och de gnager i Kicki.

När Kicki ett tag senare fyller 50 år är det bara två saker hon önskar sig av sina gäster. Riktigt bra, italienskt vin och förslag på hur hon ska göra världen bättre och kanske bli en bättre människa på köpet. Vi får följa Kickis kamp att förändra sitt liv och det går inte alldeles enkelt. En viss skillnad gör hon ändå och det förändrar livet både för henne och andra. Det är en charmig historia Åhman Owetz bjuder på och det är trevligt att återse gamla bekanta och lära känna nya. En bättre människa är inte lika bra som Renoveringsobjektet, men den är mindre förutsägbar och bidrar fint till den värld som författaren skapat. Helt klart trevlig läsning.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: