Internationella Bookerprisets korta lista 2021

Ikväll publicerades den korta listan till årets International Booker Prize innehållande sex titlar.

Följande titlar finns med:

At Night All Blood is Black av David Diop (Frankrike/Senegal), översatt från franska av Anna Mocschovakis, Pushkin Press

The Dangers of Smoking in Bed av Mariana Enríquez (Argentina) översatt från spanska av Megan McDowell, Granta Books

When We Cease to Understand the World av  Benjamín Labatut, (Chile) översatt från spanska av Adrian Nathan West, Pushkin Press

The Employees av Olga Ravn, (Danmark) översatt från danska av Martin Aitken, Lolli Editions

In Memory of Memory av Maria Stepanova, (Ryssland) översatt från ryska av Sasha Dugdale, Fitzcarraldo Editions

The War of the Poor av Éric Vuillard, (Frankrike) översatt från franska av Mark Polizzotti, Pan Macmillan, Picador

 

Flera av titlarna lockar, men jag tycker att det är lite synd att Andrzej Tichý inte tog sig från den långa till den korta listan. Av titlarna på listan lockar Diops bok mest, men jag vill också läsa något av Stepanova. Vem som tilldelas priset får vi veta 2 juni.

4 reaktioner på ”Internationella Bookerprisets korta lista 2021”

  1. Det var synd att inte Nana Ekvtimishvili, tog sig vidare, det har nog inte översatts någon bok från georgiska de senaste 50 åren!

  2. Så var de bara sex. Jag vill utveckla min förra kommentar om Maria Stepanovas bok. Eftersom en av jurymedlemmarna betonade verkets format/genre vill jag förtydliga att Stepanova själv inte ser boken som en roman. Trots det så ”stämplas” den som roman av de utländska utgivarna.
    I mitt tycke är det en helt otrolig essä och ett författarhantverk av sällan skådat slag. Det är överlägset den bästa bok jag läst de senaste fem åren. När jag var i trettioårsåldern så läste jag en hel del essäsamlingar, mest historiskt präglade sådana eftersom jag är utbildad SO-lärare (förutom bibliotekarie). Maria Stepanovas ”Minnen av minnet” är något mer än de samlingarna var. Hennes bok fick mig att verkligen förstå hur essäformen i rätt författarhänder kan bli stor skönlitteratur.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: