Fem böcker om vänskap och kärlek

Böckerna på min lista handlar alla om vänskap, men ibland finns också inslag av kärlek, vilket är anledningen till dagens rubrik. Jag tycker om böcker där olika sorters förhållanden beskrivs och där kärlek och vänskap påverkar varandra.

Ett litet liv av Hanya Yanagihara handlar om JB, Malcolm, Willem och Jude som träffas på universitetet och sedan följs åt i livet. En fruktansvärt sorglig bok, men den är också fylld av kärlek. Jag älskade den, men skulle aldrig orka läsa om den. Så många tårar.

Sent på dagen av Tessa Hadley handlar om två par som varit vänner väldigt länge. Lydia och Christine har varit vänner längre, liksom Zach och Alex. Nästan lika länge har de bildat två par, Lydia och Zach, Christine och Alex. När Zack dör påverkas de andra tre i kvartetten på olika sätt.

Samlade verk av Lydia Sandberg handlar om vänskapen mellan Gustav och Martin som blir vänner på Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg. När Martin träffar Cecilia blir hon en del av deras numera trio där vänskap och kärlek ibland frodas, men inte sällan är ganska komplicerad. En fantastiskt fin skildring av såväl vänskap som kärlek.

Kvartetten av Aja Gabel som handlar om Van Nesskvartetten bestående av Jana, som spelar första violin, Brit, som är andraviolinist, Henry, kvartettens mest begåvade musiker som spelar viola och så cellisten Daniel. Fyra vänner som spelar tillsammans och ibland är bra vänner, ibland älskande och andra stunder nästan ovänner. Bra, men inte helt lättforcerad.

Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström handlar definitivt om både vänskap och kärlek. Jag tycker så mycket om skildringen av vänskapen mellan den blyge Henning och den mer frispråkige Tummen. Nästan mer än jag tycker om skildringen av kärleken mellan Henning och Lotten, Tummen och Matilda. De fyra flyttar ihop i ett hus och vänskapen är viktig, liksom kärleken.

 

 

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: