Bokcirkelstips i april

För mig betyder fint väder mer läsning och förhoppningsvis blir det också tid för bokcirkelsträffar. De flesta sker digitalt och fördelen med det är att det går att prata böcker med människor som egentligen befinner sig långt borta. Det gäller att se fördelar med det märkliga liv vi lever.

Det här är månadens bokcirkelstips!

Strandläsning av Emily Henry är en trevlig och lättsam bok på många sätt, men den är inte utan djup och jag tror att det finns en del att samtala kring. Huvudpersonen January Andrews har ärvt ett hus av sin pappa. Ett hus hon inte visste att han haft, där han bott med en kvinna hon inte känt till. Dit reser hon för att skriva färdigt boken som inte vill bli skriven och träffar en annan författare som har samma problem.

En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong är ingen lättläst bok, utan ganska fragmentarisk och dessutom känslomässigt utmanande. I Vuongs romandebut skriver en son till sin mamma och berättar om sina tankar kring livet, landet hon lämnat och landet de lever i. Snyggt och drabbande. Här finns en massa att samtala kring, inte minst identitet och familjeliv.

Modersmjölken av Nora Ikstena är utgiven av Tranan Bokförlag och de är bra på att hitta guldkorn från för oss ovanliga litteraturländer. Ikstena är en av Lettlands mest uppskattade författare och boken har blivit en succé. Vi får berättelsen om en mor och en dotter, men också om ett land som ockuperar ett annat. Mycket läsvärd och intressant.

Tistelhonung av Sara Paborn är berättelsen om Ebba, relationscoachen som slutar sitt jobb när hon själv är otrogen och skiljer sig. Trovärdigheten är liksom borta och hon får få uppdrag. Istället lever hon på att konstruera korsord och det blir hon inte rik på. Det uppdrag hon har är att skriva en artikel om par som hållit ihop länge och efter att ha hittat en efterlysning i en tidning besöker hon en äldre dam som just blivit änka och söker efter sin ungdomskärlek. En fin berättelse om det svåra och fina med kärleken.

Goda grannar av Mattias Edvardsson handlar om Micke och Bianca som lämnar Stockholm och flyttar söderut till det lilla samhället Köpinge. Boken börjar i slutet med en olycka där Bianca blir påkörd och därefter får vi bit för bit reda på hur det gick till. Överraskningen är kanske inte det viktigaste, utan snarare relationen mellan grannarna på Bråkmakargatan som i många fall är ganska komplicerad.

 

 

Photo by Ben White on Unsplash

 

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: