Modersmjölken av Nora Ikstena

Modersmjölken av Nora Ikstena är utgiven av Bokförlaget Tranan och de är bra på att hitta guldkorn från för oss ovanliga litteraturländer. Ikstena är en av Lettlands mest uppskattade författare som skrivit ett 20-tal böcker. Modersmjölken handlar om en mamma och hennes dotter under den tid då Lettland är en del av Sovjetunionen. Mamman arbetar som läkare och i perioder bor hennes dotter hos sina morföräldrar. De turas om att berätta om ett liv som inte alltid är lätt, de berättar om sig själva och om varandra.  Om förtrycket som Sovjetunionen utövas på den lettiska befolkningen och om mjölk. Modersmjölken som mamman inte ville ge dottern av rädsla för att överföra bitterheten hon känner gentemot livet och den mjölk som dottern vägrar att dricka i skolan, den som ska göra henne till en stark sovjetisk medborgare.

Modersmjölken berättar om ett samhälle som jag vet lite om och det är en viktig berättelse som berör. Det är en på ytan enkel berättelse som bygger ett komplext pussel av små bitar av ett liv. Relationen mellan mor och dotter är både vacker och lite sorglig. Det blir tydligt att de vill varandra väl, att de älskar varandra men också att livet för modern inte alltid är så enkelt att leva. Jag tycker mycket om Nora Ikstenas sätt att skriva och hoppas att fler av hennes böcker översätts till svenska.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: