Veckans kulturfråga v.41 2020

Jag har fokus på pristagare i oktober och trots allt tillhör ändå Nobelpriset de största priserna. Många märkliga pristagare har det blivit genom åren, men också många riktigt bra. Imorgon avslöjas vem som får priset 2020.

Veckan kulturfråga handlar dock om de som redan prisats och lyder:

Vem är din favorit bland tidigare Nobelpristagare i litteratur? 

 

Om jag måste välja en blir det Tomas Tranströmer som fick priset 2011. Jag grät när hans namn avslöjades och hade elever runt mig som en gång för alla övertygades om att jag är lite, lite galen. Men det finns många bra författare bland pristagarna, det gör det. Får jag nämna några till? Klart jag får, regler är till för att tänjas. Då måste jag lyfta fram Pearl S Buck, som jag tror var den första Nobelpristagare jag läste något av och Olga Tokarczuk som var den senaste för mig nya pristagare som jag läste något av.

 

28 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.41 2020”

 1. Pingback: Veckans kulturfråga – LITTERATURKVALSTER & SMÅTANKAR

 2. Pingback: Veckans kulturfråga – nobelpristagare – Tant Augustas tekopp

 3. Samuel Beckett sopar mattan fullständigt med så gott som alla andra pristagare. Allt annat känns liksom futtigt i närheten av de bråddjupen.

   1. Jag tycker egentligen inte att han har skrivit något dåligt, men om man föredrar de mer humoristiska sidorna tycker jag att romanen Watt är orättvist förbisedd. Annars trilogin förstås (Molloy/Malone dies/The unnamable), men den är ju lite mastigare.

   2. Och just ja: ”Mercier and Camier” är ju lite av en tidig prosaversion av/förelöpare till Godot. Relativt lättillgänglig, dessutom.

 4. Pingback: Veckans kulturfråga v. 41 – Ett eget läsrum

 5. Pingback: Veckans kulturfråga v. 41 – Ellens läsrum

 6. Pingback: Sammanställning av oktobers prisfokus – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: