Sex säsonger av Community

Nu har vi sett det sista avsnittet i tv-serien Community (skapad av Dan Harmon) och även om den var lite ojämn tycker jag ändå att det höll hela vägen. Jag saknade Donald Glover, som var en av de huvudkaraktärer som försvann först och kanske framför allt samspelet mellan vännerna Troy och Abed (spelad av Danny Pudi).

Community utspelar sig på Greendale Community College dit den före detta juristen Jeff Winger (Joel McHale) kommer för att läsa in den juristutbildning som han sagt sig ha haft. Där träffar han först Britta (Gillian Jacobs), som han blir lite förälskad i och senare även andra studenter som tillsammans bildar en studiecirkel. Förutom Jeff, Britta, Troy och Abed ingår Annie, som gick på samma High School som Troy och missade en del på grund av missbruk, hemmafrun Shirley och den minst sagt fördomsfulle affärsmannen Pierce (spelad av Chevy Chase, som tydligen har vissa likheter med sin rollfigur och blev sparkad från serien). De läser alla spanska och har du den den excentriske Mr Chang som lärare, en karaktär som sedan finns med under hela serien. Det gör också skolans rektor Dean Pelton, som är en av de mest udda karaktärer jag sett i en tv-serie. Min favorit? Det är nog ändå Abed, även om jag också tycker om Britta, trots att hon egentligen är rätt hemsk. Jag gillar också Elroy Patishnik (spelad av Keith David) som dyker upp sent i serien och professor Buzz Hickey (spelad av Jonathan Banks) som verkligen skiljer sig från hans andra roller.

Styrkan med Community är att manusförfattarna inte drar sig för att driva med någon. Jag gillar också de många filmreferenserna och metaperspektivet när Abed filmar på skolan eller på annat sätt ser på verkligheten som en film eller tv-serie. Ibland blir det roligare i teorin än i praktiken som det helt leranimerade avsnittet eller andra temaavsnitt som kanske inte riktigt håller. Till största del är Community ändå en underhållande om än elak serie som lyfter en hel del fördomar och låter karaktärerna vara både fördomsfulla och ibland rätt hemska. Kan man skämta om allt? Jo, men det tycker jag ändå. Lite över gränsen ibland, men till största del funkar det bra.

 

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: