The Women’s Prize for Fictions korta lista 2020

Det är prisernas och nomineringslistornas tid nu och igår avslöjades vilka titlar som fick ta plats på årets korta lista för ett av mina favoritpris Women’s Prize for Fiction. Just i år verkar de historiska böckerna stå i centrum och det gör mig kanske lite tveksam, men flera av böckerna vill jag verkligen läsa. Eftersom tanken är att jag någon gång ska läsa alla vinnarböcker (eller i alla fall någon bok av de prisade författarna) i utmaningen #Readingwomen hoppas jag på en lockande vinnare. Men först den korta listan.

De sex titlarna på årets short list är:

Dominicana av Angie Cruz

Dominicana är Angie Cruzs tredje roman som handlar om Ana Canción som längtar bort från Dominikanska republiken. Hon gifter sig därför med den dubbelt så gamle Juan Riuz och får chansen till ett nytt liv i New York. Äktenskapet är från början ganska misslyckat, men Juans yngre bror César övertalar Ana att stanna trots allt.

En otroligt viktig historia, menar juryn och lyfter också att den berättas på ett annorlunda och skickligt sätt. Det här är utan tvekan en bok jag vill läsa.

Girl, Woman, Other av Bernardine Evaristo

Girl, Woman, Other tilldelades Bookerpriset 2019 och det är knappast överraskande att den återfinns även bland de nominerade till Women’s Prize for Fiction och inte heller att den finns med även då ett gäng titlar rensats bort. Boken består av berättelser om tolv människor i olika tider och på olika platser. Det de har gemensamt är att Storbritannien är deras hem och boken sägs ge en helt ny bild av landet. Så här beskrivs den: “This is Britain as you’ve never seen it. This is Britain as it has never been told.” En spännande idé, men jag är (självklart) lite rädd för att det blir mer en novellsamling än en roman.

A Thousand Ships av Natalie Haynes

Att göra om historiska romaner eller historiska händelser och låta andra än de manliga hjältarna berätta är en tydlig trend. I A Thousand Ships av Natalie Haynes är det kvinnorna som ger sin bild av det Trojanska kriget och även om det egentligen inte är en typ av bok som lockar mig kan jag förstå att den nominerats. Jag var tämligen säker på att den skulle ta sig till den korta listan, men är tveksam till om jag kommer att läsa den om den inte vinner (för vinnarna ska jag ju läs är det tänkt).

The Mirror and the Light av Hilary Mantel

The Mirror and the Light är den tredje och avslutande delen i Hilary Mantels trilogi om Thomas Cromwell. Jag har inte läst någon av böckerna, men väldigt många har läst och älskat. Då ingen av de två andra böckerna vunnit Women’s Prize for Fiction är det inte otroligt att det är Mantels år i år. Vinner hon vet jag i alla fall vad mitt sommarprojekt blir.

Hamnet av Maggie O’ Farrell

Hamnet är Maggie O’Farrells berättelse om ett par tvillingar från Stratford-Upon-Avon. Året är 1596 och deras föräldrar är inte hemma. När systern blir sjuk försöker brodern Hamnet att finna hjälp. Pojken, som är son till en dramatiker, är nu bortglömd, men hans namn gav namn åt en mycket känd pjäs. Det låter som att O’Farrells bok balanserar mellan fantasi och verklighet och eftersom hon är en stor favorit vill jag självklart läsa. Riktigt roligt att hon återfinns på den korta listan!

Weather av Jenny Offill

Jenny Offill har tidigare skrivit Dept. of Speculation som gavs ut på svenska med titeln Avd. för grubblerier. Nya boken Weather handlar om bibliotekarien Lizzie Benson, vars liv har handlat mycket om att vårda sin mor och sin bror. Nu mår de lite bättre och när Lizzies mentor Sylvia Liller erbjuder henne att vara en del av hennes kända podd Hell and High Water tar hennes liv en ny vändning. Det här låter som en riktigt annorlunda bok och den lockar till läsning.

4 reaktioner på ”The Women’s Prize for Fictions korta lista 2020”

  1. Många bra tips där, tackar så mycket! Den jag tänker ta en närmare titt på i första hand är nog A Thousand Ships. 🙂

  2. Jag gillade Girl Woman other jättemycket när jag väl börjat komma in i den o begripa vad den handlade om. Rekommenderar!

    1. Kul! Vill läsa flera på listan, men de känns alla som böcker som kräver en mer utvilad hjärna än jag har nu.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: