Bra när kultur får stå i centrum

Tänk om den självklara frågan till fotbollsspelare var ”Vad läser du nu?” och svaret inte blev ”Jag läser inte böcker.” Om politiker likt Barack Obama tipsade om bra böcker på sin Facebooksida och företagsledare likt Bill Gates tackade för tipsen och gav några tillbaka. Tyvärr händer det alldeles för sällan i Sverige. Min dröm är ändå att litteratur ska få en sådan status att vi ser det som något självklart att läsa och då inte bara Astrid Lindgren. Ingen fel på henne, men jag är rätt trött på att de politiker och andra med makt som nämner böcker som påverkat dem alltid måste ta upp Astrid Lindgren i allmänhet och Pippi Långstrump i synnerhet. Jag vill ha tips som visar att de är läsande människor, inte bara sådana som en gång läst en bok.

En positiv serie i DN i sommar är deras Kulturvalet, där partiledarna berättar om kultur som betytt och betyder något för dem. Först ut var Annie Lööf, som visserligen nämnde Pippi Långstrump, men också berättade att Katarina Wennstams Flickan och skulden fick henne att vilja bli jurist, att hon skrattar gott åt Grotesco och att nästa bok i läshögen är Sveas son av Lena Andersson.

Jonas Sjöstedt lyfter fram Astrid Lindgren han också och ja, det får man göra, men … Han berättar också att Elena Ferrantes böcker ligger i hans TBR-hög.

Ulf Kristersson förvånade mig på ett positivt sätt genom att lyfta fram flera kvinnliga författare, bland annat Agneta Pleijer. Bland betydande kulturpersonligheter nämner han Ingemar Bergman och faktiskt inte Astrid Lindgren alls. Även hans TBR-hög innehåller Sveas son.

Jan Björklund berättar om sin kulturfattiga barndom och skolans betydelse för kulturens spridning. Ännu ett fan av Astrid Lindgren och han ser sig själv (oväntat nog) som en blandning mellan Emil och Pippi. Deckare och historiska böcker är det han läser och i TBR-högen finns Viveca Stens senaste.

Fyra intervjuer hittills alltså. Ser fram emot de andra.

 

Photo by Eli Francis on Unsplash

 

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: