Dagens kulturella VM-spaning Argentina

Det började knackigt för Argentina i årets VM. Först spelade den 1-1 mot Island och sedan blev det förlust mot Kroatien, men vinsten mot Nigeria gjorde att de tog sig vidare från gruppen. Igår spelade de en spännande åttondelsfinal mot Frankrike och rätt lag vann.

Jag har precis läst Torsdagsänkorna av Claudia Piñeiro. En spänningsroman som inleds med att tre män hittas på botten av en swimmingpool i en av Buenos Aires finaste förorter. Männen tillhör toppskiktet, men påverkas ändå av det ekonomiska läget i landet. Det kan vara både dyrt och svårt att behålla en perfekt yta.

Vinden som sprider elden av Selva Almada är en riktigt läsvärd bok om en präst och hans dotter som får problem med bilen mitt ute i ingenstans och där möter en bilmekaniker och en pojke han tar hand om.

Ariana Harwicz var nominerad till årets Man Booker International Prize med sin bok Die, My Love, en bok som utspelar sig i Frankrike. Med tanke på att det var just det laget Argentina mötte i åttondelen är det lite extra spännande. Harwicz jämförs med David Lynch, vilket får mig att dra öronen åt mig, men säkert många andra att jubla.

Samanta Schweblin är också från Argentina och jag påbörjade hennes  Räddningsavstånd efter att ha lyssnat till henne på Stockholm Literature. Nu hade jag nästan glömt bort den, så det är dags att gräva fram den ur hyllan. Hon utsågs 2010 till en av de bästa unga spanskspråkiga författarna av tidskriften Granta.

César Aira har skrivit ett 80-tal böcker, men på svenska hittar jag bara två, eller snarare fyra då en är tre böcker utgivna i en samlingsvolym under titeln 3 x Aira och boken Fri flykt framåt. På förlagets hemsida kallas han för ”litteraturens Iggy Pop”.

Jorge Luis Borges är en klassisk argentinsk författare och hans Fiktioner en bok man borde läsa. Jag har aldrig varit så lockad dock.

Vår förre gymnasiebibliotekarier tipsade flera gånger om Ernesto Sabatos Tunneln, en kultförklarad bok från 1948. Kanske något att ta tag i när hjärnan vaknat lite senare i sommar.

Sedan går det inte att skriva om Argentina utan att nämna Eva ”Evita” Perón, som tillsammans med sin man Juan Perón, president i Argentina 1946-1955 och igen 1973-1974, blivit ett ikoniskt par. Jag ska villigt erkänna att jag inte vet så mycket om Evita Perón, mer än att det gjorts en musikal om henne och att Madonna spelat henne i filmversionen. Någon jag fastnade för när jag nu läste lite, var att hon var drivande i frågan om kvinnors rösträtt, något som drevs igenom 1947.

Vilken kultur med anknytning till Argentina vill du lyfta fram?

3 reaktioner på ”Dagens kulturella VM-spaning Argentina”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d