Dagens kulturella VM-spaning Costa Rica

Idag spelar Costa Rica mot Serbien och trots att laget överraskat i alla fall svenska landslaget förr (vem minns inte VM 1990, då Sverige förlorade alla matcher med 1-2, så även mot Costa Rica) tror jag att de får väldigt svårt att ta sig vidare från gruppen. Visserligen har de Keylor Navas från Real Madrid i mål och en rad andra spelare som spelar i USA och i olika europeiska ligor. Till exempel spelar backen Ian Smith i IFK Norrköping. Kanske vinner de idag, men Brasilien blir definitivt för svåra. Återstår alltså att ta poäng mot Schweiz, så kanske de kan bli en av årets överraskningslag.

Costa Rica är inte turneringens lättaste lag att göra en kulturell spaning på direkt, men lite har jag fått fram.

Världslitteratur.se är en bra sida om man vill söka efter verk från lite mer ovanliga litteraturländer. Jag kände inte igen någon av de författare från Costa Rica som presenterades, men fastnade för Virginia Grütter, som beskrivs som den största poeten från landet under 1900-talet. Hon föddes 1929 och dog 2000. Förutom författare var hon skådespelare och teaterdirektör och verkar ha varit väldigt betydelsefull för den costaricanska teatern.

Carmen Naranjo föddes 1928 och skrev såväl lyrik, som romaner och essäer. Hon var också kulturminister i Costa Rica under en period. Hon avled 2012.

Jag hittade också boken Coral Tree av Jennifer Wein, som är en samling korta, skönlitterära texter inspirerade av resor hon och hennes man gjort i landet.

Även filmen After words från 2015 utspelar sig i Costa Rica, dit en bibliotekarie reser för att fly sin medelålderskris. Känns som en film att relatera till. 😉

Är det någon som kan fylla på med mer kulturella spaningar som anknyter till Costa Rica?

1 reaktion på ”Dagens kulturella VM-spaning Costa Rica”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: