Dagens kulturella VM-spaning Australien

Idag spelar Australien sin första match i mästerskapet och får därför stå i fokus för min kulturella spaning.

En gammal favorit med anknytning till Australien är författaren Nevil Shute, som bland annat skrivit On the beach, en av mina favoritdystopier. Den utspelar sig i Melbourne, som också är den stad Shute tillbringade sina sista år. Jag läste också A town like Alice många gånger som ung och tyckte även om Pied Piper, som var en av de första böcker jag läste på engelska.

Bland mer moderna författare vill jag lyfta fram Jane Harper, som hittills skrivit två böcker som utspelar sig i Australien och då i de mer otillgängliga delarna. Bäst är debuten Hetta. En annan underhållande författare är Liane Moriarty, som bland annat skrivit Big little lies, som blivit tv-serie på HBO med bland andra Nicole Kidman, Reese Witherspoon och Alexander Skarsgård. Jag såg de två första avsnitten, men är lite sugen på att skaffa ett i alla fall tillfälligt abonnemang på kanalen för att kunna titta vidare.

En modern klassiker när det kommer till film är Priscilla — Öknens drottning från 1994. Jag absolut älskade den när den kom, men jag och en kollega funderade härom veckan på om den håller fortfarande. Är det någon som sett om den nyss?

Ännu äldre är tv-serien Mot alla vindar, som jag absolut älskade som barn. Den utspelar sig i Australien i slutet av 1700-talet och vi får följa Mary från Irland och John från England, som båda deporterats till New South Wales.

Två lite nyare, men inte desto mindre klassiska tv-serier från Australien är evighetsserierna Neighbours och Home and Away, där den förstnämnda torde vara mer bekant för den svenska publiken då den sänts här i perioder. Neighbours startade 1985 och går nu att se via Viafree. Själv följde jag den när den först kom till Sverige i slutet av 80-talet då Kylie Minogue och Jason Donovan var med. Den som varit med i flest avsnitt är Stefan Dennis, som spelat Paul Robinson i drygt 3500 episoder. Home and Away började jag följa 1993 när jag bodde i Brighton. Även den serien gick en kort period på svensk tv. Där har Ralf Meagher spelat Alf Stuart i mer än 3800 avsnitt.

I början av 2000-talet gick serien The Secret life of Us, med bland andra Claudia Karvan. De första två säsongerna var fantastiska och jag tyckte verkligen om miljön i St Kilda, Melbourne. Sedan byttes de flesta skådespelarna ut och jag tröttnade.

Vilka kulturella verk med anknytning till Australien skull du vilja lägga till?

8 reaktioner på ”Dagens kulturella VM-spaning Australien”

  1. Jag har bott 3 år i Australien och älskar så mycket med det landet! En tv-serie jag gillat mycket är dramat Love My Way, har du sett?

    1. Åh, ja, den var ju fantastisk. Tack för påminnelsen! Även The Secret life of us var himla bra. Tänk att jag glömde dem!

  2. Hans Gustafsson

    Jag vill lägga till filmen “Picnic at Hanging Rock”, en film om en skolutflykt för hundra år sedan till ett berg där en klass med flickor försvinner. Det låter möjligen banalt, men med tanke på att jag fortfarande minns den tydligt gjorde den ett starkt intryck. Antagligen lätt att fulnedladda för den hugade.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Utflykt_i_det_ok%C3%A4nda_(film)

    1. Kommer ihåg att jag älskade tv-serien A town like Alice med Bryan Brown, som sedan var hemsk man till Maggie i Törnfåglarna.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: