Dagens kulturella VM-spaning Tunisien

I Tunisian girl av Lina Ben Mhenni berättar hon om internet och sociala mediers roll i Jasminrevolutionen och den efterföljande arabiska våren. Fanny Härgestam följer i boken Det här är vår tid fyra kvinnor, varav tre sitter (satt?) i den konstituerande församlingen, vars uppgift det är att ta fram en ny grundlag i Tunisien. Mabrouka Mbarek representerade det sekulära partiet CPR 2011-2014, därefter skev hon en del för bland annat CNN, men jag vet inte vad hon gör nu.  Meherzia Labidia representerade det islamistiska partiet Ennahda, som säger sig försöka hitta en kombination av islam och demokrati. Något som det råder delade meningar om helt klart. Labidia var i alla fall så sent som 2016 en del av parlamentet och skrev då den här artikeln om vikten av kvinnlig representation. Selma Mabrouk, läkaren som representerade det socialdemokratiska partiet Ettakatol verkar också ha lämnat politiken 2014, efter att hennes parti misslyckats med att få platser i parlamentet efter valet i oktober 2014.

Vad som händer i Tunisien just nu får vi inte reda på genom våra egna nyheter och eftersom jag inte kan någon franska är det svårt att ta del av den information som finns. I juni 2015 drabbades landet av ett terrordåd, riktat mot turister, vilket gjort att turismen varit i princip obefintlig i tre år. Nu verkar situationen ha lugnat sig och turisterna börjar återvända.

A Tunisian Tale av Hassouna Mosbahi verkar vara en spännande bok, som marknadsförs som deckare, men också sägs konfrontera tabun i det tunisiska samhället. Kanske kan vara något att läsa för att få bocka av Tunisien i världslitteraturlistan.

Det går dock att hitta en framgångsrik tunisisk författare i Stockholm, nämligen Claude Kayat som fått två av sina böcker utgivna av Elisabeth Grate Bokförlag. Kayat har bott i Sverige sedan 1958 och har skrivit såväl romaner som teaterpjäser och är dessutom konstnär.

Min arabiska vår är en tunisisk film från 2016, regisserad av Mohamed Ben Attia. Filmen belönades med priset för Bästa Debut på filmfestivalen i Berlin, där huvudrollsinnehavaren Majd Mastoura fick en Silverbjörn för sin insats. Mastoura räknas som en av de största skådespelarna i Tunisien och var mycket aktiv i kampen för demokrati under den arabiska våren. I filmen spelar han bilförsäljaren Hedi och hans personliga upplevelser under samma tid.

Vad vill du lyfta fram för tunisisk kultur?

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: