Olikhetsutmaningen: Rött och blått

Veckans olikhetsutmaning handlar om färgerna rött och blått. Tänk politik om ni vill, eller helt enkelt två fina färger.

Det första jag kom att tänka på var filmtrilogin Trois couleurs av den polske regissören Krzysztof Kieślowski där just den blå och den röda filmen var mina favoriter. Kanske tyckte jag allra mest om Bleu med Juliette Binoche i huvudrollen. Så sällsamt vacker. 

Det stora blå är en annan favoritfilm. Luc Bessons moderna klassiker är både vacker och gripande. Kanske dags att se om den, för att se om den håller än.

En riktigt bra bok med ett vackert, rött omslag är Vi av Kim Thúy, som handlar om en kvinna med samma namn som föddes i Vietnam,  växte upp i Kanada och som vuxen återser sitt födelseland. En otroligt vacker bok både på utsidan och insidan.

Ett öga rött är Jonas Hassen Khemiris debut från 2003. Inte hans bästa bok, men en väldigt bra och smart skildring av integration, eller bristen på densamma.

Nu är det er tur. Vilken kultur förknippar ni med rött och blått?

 

 

 

5 reaktioner på ”Olikhetsutmaningen: Rött och blått”

  1. jag gillade de där filmerna också. Vi har jag läst och gillat. Khemiri är en sympatisk man, men boken var jag inte så förtjust i. här kommer mina röda och blå. ska bara presentera mig först…

    1. Definitivt inte hans bästa bok, mer en intressant idé. Däremot tycker jag myket om Jag ringer mina bröder och Allt jag inte minns.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: