enligt O

Tankar från en bokberoende

Olikhetsutmaningen: huvudroll och biroll

Dagens utmaning handlar om karaktärer i olika kulturella verk, men skulle också kunna handla om historiska skeenden, vinnare och förlorare i OS och livet i stort. Det finns de som spelar huvudrollen och de som får nöja sig med en biroll. Veckans ordpar är huvudroll och biroll.

Jag tycker om att följa karaktärer i flera böcker och en huvudperson jag tycker mycket om är Shirin Sundin, numera Shirin Nouri, skapad av Katarina Wennstam. Nu läser jag inte Wennstams deckare på grund av henne, men det är definitivt en bonus att hon är så intressant att följa. En annan karaktär jag gärna läser om är Roy Grace skapad av Peter James. Inför resan till Brighton i vår kommer jag att läsa minst en av de två senaste böckerna som jag har olästa, Love you dead och Need you dead. Kanske ska jag spara den senare tills jag är på plats i Brighton och promenera efter den här kartan. Tyvärr är jag hopplös på att använda kartor, men det känns väl värt att göra ett försök. Annars finns mer allmänna kartor på den här hemsidan.

Visst är huvudroller viktiga, men inte sällan är birollerna de som sticker ut. Speciellt när det kommer till film. När det delas ut Oscarsstatyetter prisas till exempel både de skådespelare som spelar huvudrollen och de som “bara” fått en biroll. En biroll som nästan blev en huvudroll var t.ex. Kevin Spaceys roll i De misstänkta som han belönades med en Oscar för 1995. Andra minnesvärda biroller är Cecilia Forss karaktär Jennifer i Det finns inga känslor i rymden och fantastiska Minnie Driver i Good Will Hunter. En annan intressant biroll är John Givings i Revolutionary road, som i filmen spelas av Michael Shannon. Han framställs som en person som är mindre vetande, men är samtidigt den mest klarsynte i filmen och fungerar som en sanningssägare som för handlingen framåt.

Vilka huvudroller och biroller vill du lyfta fram?

Föregående

Husdjuret — en välskriven kriminalroman

Nästa

Sista deltävlingen i Örnsköldsvik

11 kommentarer

 1. intressanta exempel du hittat, jag gör en krokig sväng till 1800-talet:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.se/2018/02/huvudroll-och-biroll-olikhet.html

  • Bli lite sugen på att läsa Kafka!

  • läs då Hans Blomqvists översättning, han har även lagt till några nya kapitel, som Kafkas vän Brod redigerade bort 1925… (men som lyckligtvis inte förstörde manusen som Kafka önskat).

   • Ah, honom känner ju min man, men det var väldigt länge sedan de och vi sågs.

 2. här kommer mina förslag. https://mrscalloway.blogspot.se/2018/02/olikhetsutmaningen-huvudroll-och-biroll.html
  jag älskar också att åka till miljöer som rör antingen någon författare eller där någon/några romaner utspelat sig. jag har inget lokalsinne så det kan bli besvärligt; karta eller inte

  • Jag saknar helt lokalsinne, eller så handlar det mest om att jag är väldigt förvirrad och sällan lägger märke till var jag är eller vart jag är på väg. Går jag med någon annan håller jag inte koll alls. Går jag ensam blir det en och annan omväg, men det gör inte så mycket.

 3. Här kommer mitt svar
  http://dengladaforsokskaninen.blogspot.se/2018/02/olikhetsutmaningen-huvudroll-och-biroll.html

  Jag har bara läst en av Peter James böcker och fastnade inte alls för dem

  • De som är bra är riktigt bra, men alla håller inte lika hög klass. Däremot kan jag inte släppa Roy Grace även om det dyker upp en svagare del ibland.

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: