Olikhetsutmaningen: vardag och fest

Helgen hägrar med läsretreat i Varberg. Inte fest direkt, men visst är det ändå lite festligt att bo på hotell och få umgås med trevliga människor. Att det dessutom ingår en hel del lästid är definitivt en bonus. Ett välkommet brott i vardagen.

Dagens ordpar är vardag och fest och det finns en massa kultur att koppla till dessa ord.

Första boken som poppade upp i huvudet när jag tänkte på vardag var en om en väldigt ovanlig vardag, nämligen Väninnan av Eva Franchell. Den handlar om hennes relation till Anna Lind, både privat och yrkesmässigt. Tillsammans delar de väldigt mycket och bilden av en stressig, men också spännande vardag växer fram.

Mycket fest är det i Rachel Rhys bok En farofylld överfart, där huvudpersonen reser på båt från England till Australien och ofta befinner sig på det lyxiga övre däck. Bara för att det är fest är det ingen idyll, men vardag är det inte.

Två låtar, gamla som gatan (nästan), hör också ihop med ordparet. Manic Monday, framförd av The Bangles, skriven av Prince. Hans låt 1999 har istället festen i centrum. Trots skillnaden i innehåll är de lika på många sätt. Det hörs att det är samma låtskrivare som varit i farten.

 

5 reaktioner på ”Olikhetsutmaningen: vardag och fest”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: