På insidan, men inte alltid mitt i

9789100121914

Under många veckor, kanske till och med månader lyssnade jag av och till på Eva Franchells bok Väninnan: Rapport från Rosenbad. En bok om hennes vänskap med Anna Lind, men kanske framför allt om rollen som hennes medarbetare och senare andras medarbetare i Regeringskansliet under de totalt 14 år hon befann sig där. Det är en spännande exposé genom svensk 90-talspolitik och hur de första åren på det nya millenniet ändrade mycket både här och i världen. Anna Lind knivhöggs och dog 2003, den 11 september, detta ödesdigra datum. Eva Franchell var med där på NK, som så ofta vid väninnans sida.

Eva Franchell har mycket information från insidan av Rosenbad och hon tecknar ett komplext porträtt av Anna Lind, men också av Göran Persson och hans närmaste män. För ja, de flesta var män och de få kvinnor som nådde ända in i det innersta hade det inte alltid lätt. Vi får information om agerandet kring stora katastrofer som Estonia och tsunamin i Thailand, men också om valstrategier och politiska beslut. Ibland redogörs tydligt för hur vissa, som Mona Sahlin och Laila Freivalds, offras för att andra ska kunna gå vidare.

Ibland blir det dock lite överdrivet och osannolikt familjärt. Franchell kan omöjligen veta vilka samtal som pågick bakom stängda dörrar och att då redogöra för repliker, som med all sannolikhet är påhittade, känns nästan löjligt. Det gör att förtroendet för författaren minskar och det är synd. Till största delen är dock Väninnan: Rapport från Rosenbad en intressant bok som ger oss tillträde till helt nya rum. Inte minst är porträttet av Anna Lind en bra blandning av politik och personliga minnen. Hon växte enormt i mina ögon och då var jag ändå positiv redan innan.

2 reaktioner på ”På insidan, men inte alltid mitt i”

  1. Jag lyssnar på denna nu – i omgångar, det är inget för sträcklyssning precis. Jag tycker att det är hemskt intressant, men förstår att man får ta vissa bitar med en nypa salt. Det är irriterande när sådana här böcker, som ju ”ska”, eller åtminstone utger sig för att vara äkta och verkliga, som lägger fram spekulationer som fakta.

    1. Ja, speciellt när hon berättar saker som hon inte kan veta, t.ex. vad Göran P och Anitra gör och talar om under julhelgen då tsunamin ödelade delar av världen.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: