Kanonkalendern 2.0 del 20

Nu är det inte många dagar kvar till jul och därmed inte så många fler böcker i årets upplaga av kanonkalendern. Jag märker att det blir få böcker skrivna tidigare än 1800-talet och det är kanske inte så konstigt, då det är först de senaste århundradena som den moderna romanen utvecklats.

Dagens roman publicerades 1899 och det var en bok som öppnade mina ögon för hur kvinnor begränsats i historien och hur det har påverkat deras liv. Kate Chopins The Awakening är en feministisk klassiker som chockade läsarna då den släpptes, främst för att hon skriver om kvinnlig sexualitet. Huvudpersonen Edna påminner på många sätt om Nora i Ett dockhem. En ung, vacker och styrd fru till en man med makt. Hennes öde liknar dock mer Anna Kareninas i Lev Tolstojs bok Anna Karenina.

Även Edna drabbas nämligen av passionen och vet inte riktigt hur hon ska hantera den. Som fru och mor till två barn är hennes liv inrutat och förutbestämt. Att lämna det livet vore otänkbart. Jag drabbades av Ednas öde och har många gånger tänkt läsa om berättelsen om henne. Det kanske är dags att våga göra det snart. Alternativt läsa något annat av Kate Chopin som t.ex. The Story of an Hour.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: