Kanonkalendern 2.0 del 19

Idag bjuder jag på två böcker som på många sätt liknar varandra. Som barn läste jag många böcker om fattigdom och orättvisa, något som jag är säker på präglar min syn på människor än idag. När det gäller Rötter av Alex Haley såg jag tv-serien som sändes i Sverige första gången 1980. Några år senare läste jag boken flera gånger och tyckte mycket om den. Hur den håller idag har jag absolut ingen aning om, men då fascinerades jag av Kunta Kints öde och berättelsen om de människor i hans släkt som enligt författaren ledde fram till Haley själv. Kunta Kinde växte upp i Gambia och tillfångatogs någon gång i slutet av 1700-talet. Nu har det visat sig att historien om honom inte alls är sann och att han inte alls var någon släkting till Haley, men berättelsen som knyter Afrika till USA har ändå ett värde.

Yaa Gyasi berättar i sin bok Vända hem två systrars historia som tar sin början i 1700-talets Ghana. De två systrarna känner inte till varandra och lever väldigt olika liv. Detta gör att deras barn, barnbarn och barnbarnsbarn och andra framtida släktingar också får liv som skiljer sig åt.

Dn ena systern Effia tillhör en framgångsrik stam i Ghana och blir bortgift med den engelska guvernören James Collins. Hon flyttar från byn där hon växte upp och när hon återvänder två år senare ser hon en stor förändring. Den vite mannens närvaro förändrar allt, även för de som lever ganska isolerat. Effia tillhörde asantefolket, som engelsmännen såg som en civiliserad afrikansk stam och därför samarbetade med. Helt klart på gott och ont. Kanske mest ont.

Den andra systern Esi säljs som slav till USA och från henne växer en amerikansk gren av släkten. Hon är 15 år och skulle egentligen ha gift sig med byns bästa krigare Kwasi Nnuro, som kom till hennes far med sextio jamsrötter, men ödet ville något annat. Hon fängslas och befinner sig då i närheten av systern hon inte känner. Därefter fraktas hon till det nya landet.

Vända hem är berättelsen om de som kom efter systrarna Effia och Esi. En välskriven bok som jag lärde mig mycket av och en de bästa böcker jag läst i år.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: