Olikhetsutmaningen: rik och fattig

Dags för andra veckan med olikhetsutmaningen och idag gäller det att presentera två böcker, filmer, tv-serier eller annan kultur, en som passar ihop med ordet rik och en med fattig. Eller varför inte två som passar med båda orden. Ni löser det som ni vill, förra veckan flödade kreativiteten och jag blir mer än gärna överraskad.

Själv väljer jag två böcker, eller rättare sagt bokserier, där huvudpersonen går från att vara fattig, till att bli rik. De är båda serier jag älskade då jag var yngre. Egentligen blir det ju ingen olikhet mellan böckerna, så mycket som inom dem, men så får det bli.

I serien om Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström följer vi barnhemsflickan Gulla, som blir piga först på Blomgården och sedan i eländet på Kullatorpet. Det visar sig dock att Gulla är den okända dotterdottern till traktens rika patron och snart blir hon fröken Gunilla och får bosätta sig på herrgården. Hon tar med sig Kullabarnen och de får alla en chans till ett nytt liv.

Som tonåring älskade jag serien om Emma Harte av Barbara Taylor Bradford, som också blev en fantastisk tv-serie med bland andra Liam Neeson. Emma Harte var hushållerska i en fin familj, blev gravid med sonen och fick lämna. Hon lyckas dock, mot alla odds, skapa ett affärsimperium. En riktig karriärssaga.

Fattig och rik, vilka kulturella verk väljer du?

14 reaktioner på ”Olikhetsutmaningen: rik och fattig”

  1. Kulla-Gulla gav mig sådan nostalgi förra året när jag såg den på Bokbörsen, så jag beställde hela serien. Jag älskade den som barn, och nu som vuxen tänker jag läsa den igen, med litet andra perspektiv.

    Emma Harte… vad jag älskade den teveserien med henne. Under samma period kom det flera minnesvärda (om än inte alltid så bra, kanske) teveserier, förutom den om Emma Harte var det ju Tillbaka till Eden, Törnfåglarna, Tracys hämnd med flera.

    1. Jag älskade alla dessa tv-serier då, men frågan är vilka som håller. Kan tänka mig att serien om Emma Harte faktiskt skulle kunna göra det.

  2. Hade gärna gjort en egen, men har inte kommit på något att skriva förutom dina val för både Kulla-Gulla och Emma Harte är bokserier som jag har läst och älskat och är verkligen bra kopplade till motsatsparet rik-fattig.

    1. Kulla-Gulla läste jag om för barnen för några år sedan, men Emma Harte var det länge sedan jag läste om. Undrar om serien håller? Gillade i alla fall de tre första böckerna. Vet att Barbara Taylor Bradford skrev någon fortsättning om barnbarn till Emma och där orkade jag bara igenom första boken.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: