Kanonkalendern del 1

1

Dags för första luckan i denna kanonkalender som kommer att innehålla inte 24, utan faktiskt 31 kanonböcker. Uttalet är valfritt, de är kanske i första hand kanOnböcker, eftersom jag inte riktigt gillar det där med en litterär kanon, men visst kan de också vara kAnonböcker.

Först ut är en stor favorit och en riktig klassiker, nämligen Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. Lagerlöfs debutbok utkom 1891, men redan året innan vann hon ett pris i tidningen Idun för de första fem kapitlen. Inledningsmeningen ”Äntligen stod prästen i predikstolen” är klassisk och historien om prästen som super bort sin tjänst och istället får leva som en av kavaljererna på Ekeby är en många borde läsa.

Jag läste Gösta Berlings saga på universitetet och blev helt överväldigad. Kombinationen av realism och saga gör att den liknar få andra böcker i litteraturhistorien. Tyvärr avfärdas Lagerlöf ofta som sagotant och det är riktigt nedlåtande och förminskande. Mycket är oväntat modernt och riktigt läskigt, som avsnittet där djävulen dyker upp hos kavaljererna och vi förstår, eller i alla fall anar, avtalet med honom.

 

3 reaktioner på ”Kanonkalendern del 1”

  1. Javisst är Gösta Berlings Saga fantastisk! Lustigt nog höll den på att hindra Selma Lagerlöf från att få Nobelpriset. Svenska Akademiens sekreterare David af Wirsén hade skrivit en nedgörande recension av boken. När ett antal år senare hennes namn dök upp som möjlig kandidat till Nobelpriset var af Wirsén helt emot detta. Att ge henne priset skulle ju innebära att hans recension kanske inte var så lyckad. I ett sista försök att stoppa Selma Lagerlöf slängde han fram Strindbergs namn. Af Wirsén var sannerligen ingen vän av Strindberg, så det visar väl om något den besatthet som kännetecknade hans motstånd mot att Lagerlöf skulle få Nobelpriset.

  2. Jag läste ”Gösta Berlings saga” julen 2014 och tyckte väldigt mycket om den just av kombinationen av realism och saga, precis som du skriver. Synd att jag inte gick tillbaks och läste något mer av Selma Lagerlöf. Kanske dags att ta in några klassiker under 2017.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: